Elismerés

2023.04.22. 14:09

Tótkomlós ünnepel: Pro Urbe díjas lett Sávolt Zoltán szövő, népi iparművész

Tótkomlós ünnepel. A több napon át tartó eseménysorozatot a város napja alkalmából rendezik meg több helyszínen. Így tisztelegnek Tótkomlós újratelepítésének a 277. évfordulója előtt. A szombati program is igen gazdag volt, ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át az idei Pro Urbe díjat. Sávolt Zoltán szövő, népi iparművész vehette át az elismerést. Tehetséges fiatalokat is köszöntöttek.

Csete Ilona [email protected]

Horváth Zoltán alpolgármester, a kitüntetett Sávolt Zoltán és Zsura Zoltán polgármester

Fotó: Bencsik Ádám

Tótkomlós polgármestere, Zsura Zoltán emlékeztette a hallgatóságot: már egy hete ünnepelnek. Vladislav Szabó szobrászművész e jeles alkalomra felújította a dísztéren álló emlékművet, ami az újratelepítésnek állít monumentális emléket. A felújított szobor törzsén ismét csillognak az évszámok. A legelső bejegyzés 1746. 

Idén a Pro Urbe díjat Sávolt Zoltán András szövő népi iparművész kapta
Fotó: Bencsik Ádám

– Nekünk, az utódoknak őriznünk kell azt a hatalmas hagyatékot, ami településünkre jellemző és a környező településekhez képest bennünket színesebbé, gazdagabbá tesz. Ma emlékezzünk azokra az ősökre, akik 1746 tavaszán benépesítették és lakhelyükké tették az akkori lakatlan Komlós pusztát. Emlékezzünk azokra a komlósiakra, akik az eltelt 277 esztendőben itt éltek, alkottak, vagy hoztak létre különleges örökséget – fogalmazott a városvezető, majd sorolta Tótkomlós elmúlt századainak sorsfordító dátumait, megidézve a településtörténet legemlékezetesebb pillanatait, a faluból lett város fejlődésének jeles állomásait.

Öt ifjú komlósi tehetséget is jutalmaztak a város napján
Fotó: Bencsik Ádám

– Az események és évszámok felett a szobron egy kitárt ujjú, tenyeret formáló korona helyezkedik el és zárja le a műalkotást.
A kézfej az ég felé nézve szimbólumként jeleníti meg a jövő lehetőségét, a remény és a hit jelenlétét. Ez a mi örökségünk. 
Felelősségünk, hogy a kétnyelvű kultúránkat, az identitásunkat megőrizzük, hogy épített örökségeinket az idő múltával is utódaink számára átadhassuk. Jelenünket úgy építsük, hogy abban minden lakos, a számára megfelelő életteret megtalálhassa. Ezért fontos az, hogy városépítő tevékenységünket úgy szervezzük, hogy az elvárásokat, az igényeket és a lehetőségeket egybevetve a legjobb végeredménnyel számolhassunk – tette hozzá a városvezető.

Az ünnepi képviselő-testületi ülés végén fellépett a Komlós Néptáncegyüttes
Fotó: Bencsik Ádám

Az ünnepségen átadta Zsura Zoltán polgármester és Horváth Zoltán alpolgármester a Pro Urbe díjat. 2023-ban Sávolt Zoltán András szövő, népi iparművész kapta, aki Komlóson olyan környezetben nőtt fel, ahol már kisgyermekkorában is népművészeti tárgyak vették körül. Munkáiban a régiek mellett lassan megjelentek az új minták, amelyek nem csak a képzeletében rejtőztek tovább, hanem a keze munkája által. A szakmán belül is felfigyeltek alkotói tevékenységére, hírül vitték, és  így 2005-től a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közzé választották. Munkáit a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizi. A Szövő Népi Iparművész címet 2009 óta viselheti a pályamunkái eredményességének köszönhetően. A tótkomlósi bútorozott szoba című pályamunkája 2010-ben Gránátalma-díjas lett. Ez a legnagyobb elismerés, amit egy népi iparművész megkaphat. Az általa tervezett természetes alapanyagú egyedi szőnyegek, subák a régi és az új értékek együttes harmóniáját képviselve jól beilleszthetők a mai modern lakáskultúra használati tárgyai közé –  hangzott el a díjazott méltatásakor.

 

Tótkomlós képviselő-testülete 2003-ban döntött arról, hogy e jeles alkalommal Tótkomlós ifjú tehetsége díjakat is adományoz. Idén öt fiatalt szólítottak a színpadra: Dani Regina Jázmint, Giovannoe Bence Matteot, Molnár Abigélt, Turák Barnabást, Újszászi Balázst.

Az ünnepi képviselő-testületi ülés a Komlós Néptáncegyüttes fellépésével ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában