Logisztikai központ

2023.04.30. 16:00

A két és fél milliárdos szentesi beruházásnak hasznát veszik Békésben is

A Békés vármegyei, kertészettel foglalkozó termelők is örömmel fogadták, és hasznát veszik annak, hogy csütörtökön átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres, komplex logisztikai központját Szentesen. A létesítmény 2,7 milliárd forintból épült meg. A DélKerTÉSZ csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze. A társaság a legnagyobb termelői értékesítő szövetkezete Magyarországon, sokan adják el portékájukat rajtuk keresztül Békésből is.

Ny. L

Farkas Sándor az új logisztikai központ átadásán Fotó: Vermes Tibor

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára az átadóünnepségen elmondta: jó látni, hogy a kormány vidékfejlesztésre irányuló tevékenységének lassanként, de biztosan beérik a gyümölcse. Hozzátette, a DélKerTÉSZ az ország legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezete. A beruházás pedig tekinthető egy mérföldkőnek, amellyel a szerveződés szintet lépett.

A szövetkezet két évtizede dolgozik azon, hogy összefogja a szentesi és környékbeli, köztük a Békés vármegyei termelőket, családi gazdaságokat, vállalkozókat, és integrálja a termelést. Farkas Sándor kiemelte, a beruházás megvalósításához a társaság a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott.

Roszik Attila, a szarvasi Moroko-Farm Kft. ügyvezetője, a DélKerTÉSZ igazgatósági tagja érdeklődésünkre Nagypéter Sándorhoz, a szövetkezet elnökéhez kapcsolódva elmondta: új korszak kezdődhet ezzel a DélKerTÉSZ-nél. A cég értékesítse évről évre nőtt, és ez indokolta az új logisztikai központ létrehozását. A számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés.

A szarvasi Roszik Attila, a DélKerTÉSZ igazgatósági tagja

A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett többek között paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek. A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki. Ezek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai.

Roszik Attila – akit kertészet kategóriában a 2021-es év agráremberének választott az országban a szakmai zsűri – növénytermesztő mérnök és növényvédelmi szakmérnök, 1998 óta dolgozik a szarvasi Moroko-Farm Kft-nél, melynek 2015 óta ügyvezető igazgatója. A cég kertészeti területén zöldborsót, paradicsomot, zöldbabot és csemegekukoricát termesztenek, és a DélKerTÉSZ tagjaként általuk adják el a portékát. Ugyanez igaz családi gazdaságukra, a kondorosi székhelyű Technofruit Kft.-re is, melynek mellette Kasnyik Gergő az ügyvezetője.  Elsősorban az almatermesztésük emelkedik ki, és ezt a gyümölcsöt szintén a DélKerTÉSZ tagjaként értékesítik, de hasonlóan jár el számos termelő Békésben Orosházától Szarvasig.

– A DélKerTÉSZ rendkívül jól szervezett, korrekt, szakmailag elkötelezett működésű szervezet – hangsúlyozta Roszik Attila. – Nem csak az én véleményem ez. A közelmúltban egy, a tagság körében végzett felmérés is 80 százalék feletti elégedettséget mért, ami nagyon biztató. Látszik a folyamatos fejlesztéseken is, hogy a termelői értékesítő szervezet milyen minőségű munkát végez. Komoly szakértői gárda segíti a cég keretein belül mind a hajtatott, mind a szabadföldi termelést és termelőket. Meggyőződésem, hogy az ilyen, megbízható alapon és kellő lojalitással működő szerveződéseké a jövő.

Roszik Attila gyermekei is a gazdaságban dolgoznak. Fia, Bence az ültetvényben a növényápolási, növényvédelmi munkákért felel, és az értékesítést bonyolítja, míg Fanni lánya az ápolási, karbantartási munkákban, az alkalmazottak munkájának szervezésében vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában