Belterületi utak

2023.02.19. 07:03

Útfejlesztésekről tájékoztatták a lakosságot Dévaványán

A napokban adtunk hírt belterületi utak aszfaltozására elnyert pályázatról, amellyel kapcsolatban különböző felvetések jelentek meg a lakosság körében – ismertette a dévaványai önkormányzat. A fentiekkel kapcsolatban tájékoztatót adtak ki.

V. E.

Forrás: Shutterstock

Részletezték, 2020-2022 között hat utca úttársulása alakult meg a városban, így ezen utcák tekintetében, hatból öt esetében tudott az önkormányzat aszfaltozásra pályázni. Összesen 1 580 méter hosszan, mert a keretösszeg ennyire volt elegendő. Az eddig nem aszfaltozott utak esetében azonban a szilárd burkolást az önkormányzat csak akkor tudja biztosítani, ha az érintett utca összes ingatlantulajdonosának legalább 2/3-a azt írásban kéri, és a megállapított hozzájárulást befizeti.

Kifejtették, az úttársulások önszerveződő közösségek, ami azt jelenti, hogy az ott élő lakosoknak kell ezek megalakulását kezdeményezni, melyhez az önkormányzat a gazdasági helyzetét mérlegelve igyekszik minden támogatást megadni, de helyettük lépni nem tud. A hozzájárulás mértékét pedig a képviselő-testület állapítja meg, mely az elmúlt évtizedben változatlanul 85 000 forint/ingatlan volt.

Több olyan utca is van Dévaványán, ahol ez a folyamat többször elkezdődött, de az úttársulás nem tudott létrejönni, mert nem volt elég aláírás, vagy a lakosok nem fizették be a hozzájárulást. Hangsúlyozták, hogy az önkormányzat részletfizetési kedvezménnyel is próbálja segíteni a folyamatot.

Emlékeztettek, hogy új aszfaltozás legutóbb 2019-ben történt, amikor a Batthyány utcában alakult meg az úttársulat, 19 háztartással. Akkor a 376 m hosszú utca aszfaltozása 24 885 002 forint volt. Itt háztartásonként 1 309 737 forintba került a beruházás, amiből az ingatlan tulajdonosa 85 000 forintot fizetett, a többit az önkormányzat vállalta.

Idén azonban egy kilométer belterületi út aszfaltozása 263 millió forint, amit az önkormányzat önerőből nem tud kifizetni. Ezért új út építését vagy a lakossági hozzájárulás drasztikus emelésével, vagy pályázati forrás bevonásával lehet csak megvalósítani. Mindezek ellenére bátorítják az úttársulások létrejöttét, mert bár a most nyertes pályázatban szereplő utcák lakói éveket vártak egy sikeres pályázatra, de végül sikerrel jártak. Pályázni pedig általában csak a már meglévő úttársulások által lefedett utcákkal lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában