Kántálás

2022.12.12. 16:17

Meglepetéssel készültek az eleki diákok

Csodás meglepetésben volt része ma az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak – adta hírül hétfőn Szelezsán György polgármester. Részletezte, délelőtt az Eleki Román Általános Iskola diákjai lepték meg őket karácsony közeledtével a kolindálás, kántálás hagyományának a felelevenítésével.

V. E.

Szép hagyományt elevenítettek fel

Forrás: Facebook

A házról házra járó karácsonyi kántálás hagyománya, ami a téli napforduló ünnepéhez kötődő, pogány eredetű, de keresztény elemekkel tarkított román népszokás. Egyes vidékeken elsősorban fiúkból, fiatal férfiakból álló csoportok jártak kolindálni, vagy ahogyan egyes vidékeken nevezik: koringyálni, kólingyálni. Az esemény a karácsonyi ünnepkör legszínesebb, leghangosabb csoportosan előadott szokása. A kolindálás ráadásul a szellemei világörökség része, az UNESCO 2013-ban vette fel az értékek közé. A térségünkben sokat időző és megannyi családi szállal ide kötődő Bartók Béla például 450 kolindaszöveget rendszerezett gyűjteményében. Ebben a didergős időben pedig különösen jó volt hallgatni a szívmelengető énekeket – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában