Új kiadvány

2022.12.26. 19:56

A legjobb védelem az önvédelem: fogyasztóvédelmi tanácsok nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok védelmének érdekében készített online fogyasztóvédelmi kiadványt a napokban a FEOSZ. A tájékoztatót azért tartják fontosnak, mert ma már egyre több idős ember használja az internetet és vásárol, vagy éppen vált szolgáltatót számítógépen keresztül.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Tudatosan kell választaniuk, fogyasztaniuk, döntéseket hozni. Fotós: Shutterstock

Rohanó és modern világunkban már nemcsak a fiatalok használnak internetet, vásárolnak online, vagy vannak jelen a közösségi média egyes platformjain. Továbbá nem csupán a fiatal felnőttek és a középkorúak élnek befektetési lehetőségekkel, illetve váltanak könnyedén szolgáltatót, ha jobb lehetőséget kínál valamely vállalkozás a másiknál, és az online banki szolgáltatások igénybevétele is kortól független. A gyakran változó szabályokat azonban – szintén kortól függetlenül – néha nehéz követni, érteni, alkalmazni – fogalmazott a napokban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Hozzátették, a fentiek mellett viszont a mai napig vannak olyan kereskedői magatartások, amelyek kifejezetten az idős, nyugdíjas korosztályt célozzák meg. A termékbemutatók nem szűntek meg teljesen, és bár az ebéddel egybekötött, buszos túrák eltűntek a palettáról, amelyeken többszázezres, semmire sem jó termékeket sóztak a fogyasztókra, az új típusú, egészségügyi szűrővizsgálatokkal egybekötött termékbemutatók, vagy éppen az üdülési jog értékesítésének célközönsége egyértelműen az idősebb korosztály.

A legjobb védelem pedig az önvédelem. Azért, hogy ne kerüljünk bajba, ne verjenek át minket, ne bukjunk akár pár ezer, akár milliós összegeket, amelyek családunk, gyermekeink és unokáink életére is kihathat, tudatosnak kell lennünk. Tudatosan kell választanunk, fogyasztanunk, döntéseket hoznunk mindennapi vásárlásaink során, és nagyobb összeget igénylő beruházások esetén is. Ehhez próbál segítséget nyújtani a FEOSZ legújabb kiadványa, amely online formában igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást adni elsősorban az idősebb korosztály számára. Ugyanakkor az ismeretek átadhatók gyermekeink és unokáink számára is, akik ugyancsak aktív fogyasztói a XXI. századi, modern világunknak, így közvetetten nekik is szólnak soraik. Kiadványukat (Fogyasztóvédelmi kiadvány nyugdíjasoknak_FEOSZ_2022. december) minden nyugdíjas szervezet bátran használhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában