I. Nemzetközi Roma Vállalkozói és Vezetői Fórum

2022.10.13. 10:00

Vastapsot kapott a békési Ásós Géza az Európai Parlamentben

Nagysikerű előadást tartott Brüsszelben, az Európai Parlamentben rendezett I. Nemzetközi Roma Vállalkozói és Vezetői Fórumon Ásós Géza, az ország első cigány étterme, a békési Kira vendéglő vezetője. Az eseményt Járóka Lívia európai parlamenti képviselő szervezte, és a politikus invitálta meg a konferenciára Ásós Gézát is.

Papp Gábor, [email protected]

Ásós Géza és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos

A Kira vendéglő vezetője lapunknak elmondta, hétfőn az 5.50-es menetrendszerű repülőgépjárattal utaztak Brüsszelbe. Miután vasárnap korlátlan étkezést tartottak a Kirában, a hajnali órákban szinte pihenés nélkül indultak Budapestre, a reptérre Békésről.

Géza a feleségével, Klárival utazott Brüsszelbe
 

Miután megérkeztek Brüsszelbe, megnézték a város nevezetességeit, így az Európai Parlamentet is, ami körülbelül hatszor-hétszer akkora, mint egy nagyobb bevásárlóközpont. A földszinten üzletek is találhatók és óriási a tisztaság. Ásós Géza úgy látta, hogy magáról a városról ez már kevésbé mondható el.  Géza egyébként a feleségével, Klárival utazott Brüsszelbe, és egy gyerekekből álló csoporttal tekintették meg a nevezetességeket.

Magát a konferenciát kedden rendezték.

 

– Civilként szinte egyedül voltam Magyarországról, a programon javarészt politikusok és cigány egyetemisták vettek részt – tette hozzá. – Nagyon értelmes, angolul perfektül beszélő fiatalokkal találkozhattam, akik még az én angolomat is megértették, pedig én inkább alapfokon gagyogok.

Mint ismert, Gézáék a Gyulai Várfürdőben is üzemeltetnek éttermet, ahol valamennyire románul is megtanult, és érdekes, hogy egy helyi vendéglátóhelyen, miután a felszolgáló román volt, ezen a nyelven is megértette magát.

Előadásában Ásós Géza beszélt arról, hogy lehetőséget kell adni azoknak a cigányoknak, akik tenni akarnak. Kiemelte, meglátása szerint az integráció terén az elmúlt években óriási előrelépés történt Magyarországon, a versenyszféra számos helyén ott vannak a cigány munkavállalók. Külön kiemelte munkatársai nagyon fontos szerepét a tevékenységükben, akik többsége iskolai végzettség nélkül, közmunkán nevelkedve mára az ország bármely fesztiválján elsőrangúan megállja a helyét.

– Ez is mutatja, hogy mennyire sok van bennük – fogalmazott. Ásós Géza az előadását követően óriási vastapsot kapott a jelenlévőktől.

Járóka Lívia Facebook-oldalán olvasható, hogy a konferencián részt vett Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, a bizottság képviseletében Dan Pavel Doghi csoportvezető és Zuzana Dorazilova, valamint számos politikai aktor és civilszervezetek képviselői szerte a világból.

Az Ásós Gézával készült Podcast-adásunkat ITT hallgathatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában