Magyarország képekben

2022.10.07. 11:53

Díjazott sajtófotókból nyílt kiállítás a békéscsabai főtéren – galériával

A Szent István térre érkezett a jubileumi, 40. országos sajtófotó-pályázat díjazott képeiből összeállított kiállítás a BSZC Szent-György Albert Technikum és Kollégium iparművészeti tagozatának rendezésében, a tárlatot pénteken nyitották meg.

L. B.

Bánkúti András, a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta, hogy a fotókon a magyar valóság jelenik meg

Fotó: Jenei Péter

Imre György, a középiskola fotószakos oktatója elmondta: harmadik alkalommal láthatók a legjobb sajtófotók Békéscsabán. Bánkúti András kurátor ismertette, hogy a felvételeken a magyar valóság jelenik meg, az előző év minden pozitívumával és negatívumával. Példaként hozta fel a nagydíjat elnyert Móricz-Sabján Simon fényképeit, amelyekről elmondta: egy férfi koronavírus-fertőzés miatt 113 napot töltött kórházban, harcoltak érte az orvosok és ápolók, és óriási eredmény, hogy hazamehetett és megünnepelhette a születésnapját. A küzdelem és az öröm pillanatait örökítette meg a fotós.

Varga Tamás alpolgármester kiemelte, az országos sajtófotó-pályázat lázba hozzá a szakmát, meghatározó megmérettetésről van szó. Szerinte attól lesz egy felvétel nívós, hogy sugárzik belőle a humánum. Egy jó fotóhoz jó fotósra is szükség van, aki egyedi gondolkodásmóddal rendelkezik, aki egyszerre spontán és tudatos. Noha egy kiváló képhez kell szerencse is, a kellő felkészültség szintén nélkülözhetetlen.

Hozzáfűzte, hogy a most kiállított díjazott felvételeken megjelennek a társadalmi jelenségek, a Szent István térre került csaknem húsz táblán összességében több száz kép tekinthető meg. Abban rejlik a tárlat ereje, hogy közterületre került, és hogy így sokan megnézhetik, megállhatnak egy-egy pillanatra az értékeket közvetítő fotók előtt.

Éber Boldizsár, a város diák-alpolgármestere, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos tanulója kiemelte, hatalmas élmény minden művészetis diák számára, hogy Békéscsabára érkezett a magyar sajtófotó-kiállítás. Számára egy életformát jelent a fotózás, nem csak a szenvedélye és a hivatása, és szerinte a fényképek érzelmeket sugároznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában