100 ezer kilogramm tej

2022.09.02. 18:06

Jól tejel Mezőhegyesen Linda, ezért megünnepelték

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 11-es majori szarvasmarha-telepén Lindának szerveztek ünnepséget abból az alkalomból, hogy 100 ezer kilogramm tejet termelt, és ezért aranytörzskönyvet kapott.

Cs. I.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Facebook-oldala

Linda 11 éves, nagyapja telepi fedező bika, apja pedig a mezőhegyesi Génbank-SEMEX Kft. tulajdonában álló Misty Springs Homogen-ET. nevű tenyészbika volt. 2020. október 2-án került be a régi tömbös istállóból a robotizált rendszerbe. Az új termelő istállóba való beszokást is könnyedén és akadály nélkül vette. 

Nyolc laktációja alatt 5 üsző és 4 bikaborjút adott, egy ikerellése volt. 90 napja ellett és a pénteki napon is 47 kilogramm tejet termelt.

– Büszkék vagyunk a rendkívüli hasznos életteljesítményre, ami azt is jól mutatja, hogy a legmodernebb technológia kiváló állatjóléti körülményeket is biztosít –fogalmaztak a díjazott szarvasmarhával kapcsolatban a társaság közösségi oldalán.

Lindáról úgy vélekednek a szakemberek, hogy akár több laktációt is termelhet még a telepen, így várományosa lehet a Platina törzskönyvnek is, amit 130 ezer kilogramm életteljesítmény alapján kaphat meg egy állat.

Országosan 1208 darab 100 000 kilogramm tejet adó és 34 darab 130 000 kilogramm tejet adó szarvasmarha kaphatta meg ezt a törzskönyvet 1996 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában