Közgyűjtemények

2022.09.15. 14:36

Fontos adalékokat adhatnak Orosháza történetéhez a helyi lakosok

Sok kincs rejtőzik még magánembereknél, akik talán nem is tudják, hogy egy-egy képpel, személyes tárggyal vagy történettel mennyire tudnák gazdagítani a város történelmét és jelenét.

Cs. I.

Józó Tamásné, Koszorús Oszkár, Dávid Zoltán a képeslapokat nézegette

Fotó: Csete Ilona

A Nagy Gyula Területi Múzeum dolgozói csütörtökön kerekasztal beszélgetésre invitálták a múzeumba egy új kampányuk elindítása előtt Koszorús Oszkár helytörténészt és Dávid Zoltán polgármestert. Józó Tamásné intézményvezető elmondta, szemléletbeni és tartalmi változás, megújulás előtt áll a múzeum.

A Magyar Géniusz Program keretében „A tudás esély, a család egység, a múzeum kapocs” című pályázat keretében új állandó kiállítás készül. 

– Gyakran tapasztaljuk, hogy az igazi kincsek még rejtőzködnek az orosháziaknál. Az elmúlt 50-100 év jobb feltáráshoz és megismeréséhez elengedhetetlen adalékot jelentenek a személyes tárgyak, vagy családi történetek. Szeretnénk teljesebbé tenni a gyűjteményünket, megőrizni a város modernkori történetének lenyomatát. Ezért hirdetünk gyűjtést az orosháziak körében. Önmagukban a fényképek is érdekesek, de a hozzájuk kapcsolódó történetek további fontos adatokat, információkat rejtenek – tette hozzá az intézményvezető. Várnak apróbb használati tárgyakat is (pl. a falvédők szövegei rálátást adnak a társadalom életére).

Koszorús Oszkár

Koszorús Oszkár örömmel csatlakozott a kampányhoz. Ő a képeslap gyűjteményéből 50 darabot adományozott, s hozzá is tette, a fontos dolgoknak a közgyűjteményekben van a helyük. Ezek 100-120 éves képeslapok, Győry Vilmosné és fia kapta egykoron.

Dávid Zoltán polgármester biztos abban, hogy nagyon sok orosházi csatlakozik a kezdeményezéshez.

A múzeum közösségi felületein csütörtöktől lehet a gyűjtéssel kapcsolatos információkkal találkozni és olyan köztiszteletben álló orosháziak történeteivel, akiknek visszaemlékezései is gyarapítják a gyűjteményt.

– Legyünk büszkék, hogy mi közösen őrizzük a múltunkat, hiszen saját történelmünkből áll össze városunk történelme. Nélkülünk nem lehet itt rólunk beszélni – ezzel minden résztvevő egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában