Fejlesztés

2022.08.25. 12:19

Megújult Gyulán az Esze Tamás utca, ahol sok gondot jelentett a csapadékvíz

Befejeződött az Esze Tamás utca felújítása, a csapadékvíz-elvezetés kiépítése, illetve a szakasz aszfaltozása a közelmúltban Gyulán. Az 53 millió forintot meghaladó beruházás eredményeként a Corvin utcában is 91 méter hosszú csatornát építettek ki. A fejlesztés fontos része egy jelenleg is zajló, összesen több mint 416 millió forintos beruházás-sorozatnak – jelentette be a helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Mittag Mónika önkormányzati képviselő.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

– Több lakossági megkeresést is kaptam a területen élőktől azzal kapcsolatban, hogy a sűrűn beépített, szinte lejtés nélküli Esze Tamás utcában a nagyobb esőzések rendszeresen problémát okoztak, így különösen indokolt volt a szakasz csapadékvíz-elvezetésének megfelelő megoldása. Ráadásul az úttest is elhasználódott, kátyússá vált, emellett korábban gondok adódtak a parkolással is – fogalmazott a sajtótájékoztatón Mittag Mónika. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban megtörtént a belváros, számos utca megújulása és az Erkel tér rehabilitációja is.  

– Ebbe a sorozatba illeszkedik az Esze Tamás utca felújítása is, amely sokkal jobb életminőséget biztosít, az ingatlanok értéke emelkedik, és a munkálatok esztétikailag is sokat jelentenek, a parkolás megoldódott – tette hozzá.

Mittag Mónika kitért arra, hogy az elmúlt időszakban minden évben a választókerületében is megvalósult, illetve megvalósul legalább egy-egy jelentősebb fejlesztés. Példaként említette a Jókai utcát, a Bárány utcát, a Ferencesek terét, a Scherer Ferenc utcát érintő beruházásokat.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a mostani fejlesztés egy nagy pályázat egyik eleme, amelyben egymásra épülő munkálatok készülnek el. Szólt arról, hogy Mittag Mónika minden évben aktívan kezdeményezi, hogy a lakosság által kért korszerűsítések megvalósuljanak. Mint kiemelte, a városrészen a lakossági igényeket három lépésben teljesítették. 

Belügyminisztériumi forrásból leaszfaltozták a Jókai utcát, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert támogatás segítségével megújult az Erkel tér, parkolók is épültek. Harmadik lépésként a Gyula város települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztése III. ütem című programban pedig az említett Esze Tamás utcai fejlesztés fejeződött be. Az említett nagyprojektre 334 millió 530 ezer forint pályázati támogatást kapott a város, melyet az önkormányzat 82 millió 263 795 forint önerővel egészített ki. Utóbbi összegre többlettámogatási igényt nyújtottak be.

A polgármester kifejtette, az Esze Tamás utca csapadékvizét a Corvin utcán keresztül juttatják el a 48-as utcai meglévő csapadékvíz-rendszerbe, ezért a Corvin utca – 48-as utca és Esze Tamás utca közötti – szakaszán is kiépítették a csapadékvíz-elvezető rendszert. A Corvin utcán 91 méter, az Esze Tamás utcában pedig 76 méter hosszúságú csatornát létesítettek víznyelőkkel.

Az Esze Tamás utcában felújították az aszfaltburkolatot 107 méter hosszon, 4 méter szélességben, az egyik oldalon padkafolyókával és víznyelőkkel, a másik oldalon K-szegéllyel és süllyesztett szegéllyel.

Számos helyszínt érint a fejlesztés

A beruházássorozat részeként Gyulaváriban, a Sport utca és a Gelvácsi 9 csatorna között nyílt árkot fognak építeni.

Várhatóan tavasszal nyílt árkot építenek a városi körtöltés mellett, az Eminescu utca és az Újülés utca közötti szakaszon. Már elkezdődött a zárt csatorna kialakítása a Popovits Jusztin utcában. Zajlik a burkolt árok felújítása a Temesvári út Kassai és Orsovai utca közötti szakaszán. Épül a zárt csatorna Veress Endre utcában. Átereszt építettek a Bárdos-záportározó levezetőcsatornáján. Zárt csatorna épült a Tessedik utcában, illetve a Bem utcában. Várhatóan tavasszal megtörténik a zárt csatorna rekonstrukciója a Paradicsomi lakótelep tömbjei között. Zárt csatorna épült a Varsándi utcában.

A fejlesztések során megvalósuló csapadékcsatorna-hálózat alkalmas lesz a mélyebben fekvő, kritikus elöntési helyeken felhalmozódó csapadékvíz elvezetésére, ugyanakkor a csapadékvíz helyben tartására is kiemelt figyelmet szentelnek, ebben a záportározó-rendszer kap komoly szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában