Szent Vince Borrend

2022.07.16. 09:41

Díjazták a legjobb borokat, lovagokat avattak – galériával

Tizenkilencedik alkalommal választották meg a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének zászlósborát, valamint a legjobb nedűket, és ezeknek a díjátadóját tartották meg pénteken este a pósteleki Mókus Csárdában, valamint ősparkos környezetében. Emellett új lovagokat is avattak.

Ny. L.

Az új borlovagok: Kiss József, Petrovszki Árpád és Szabó László

Fotó: Imre György

Lukács Sándor, a borrend nagymestere, a lovagi szék elnöke elmondta, a zsűrizést július 3-án Gyulán tartották. Tizenegy borvidékről 17 borász nevezett 54 nedűvel, 16 fehér-, 9 rozé- és 29 vörösborral. Összesen 29 arany- és 25 ezüstérem született.

A pénteki borrendi lovagi felvonulás után hagyományosan elültették a Szent Vince Borrend emlékfát, immáron a hetediket, és emlékeztek elhunyt társaikra. A borászok, borrendi tagok, lovagok megáldását követően borlovagnak avatták a gyulai Szabó Lászlót, tiszteletbeli borlovagnak a szintén gyulai Kiss Józsefet és a békéscsabai Petrovszki Árpádot

A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének 2022. évi zászlósbora a Kvassay Pince, (Villány) 2020-as évjáratú merlot-ja lett. Az abszolút Champion-díjat is a Kvassay Pince érdemelte ki.

A fehérboroknál Champion-díjat kapott Koczor Kálmán (Balatonfüred) 2017-es furmintja. A rozéknál Szőke Mátyás, (Gyöngyöstarján) 2021-es kékfrankos rozéja nyerte a Champion-díjat, és szintén Szőke Mátyás 2019-es cabernet franc-cabernet sauvignon cuvée-je lett a Champion-díjas a vörösboroknál. A 2021. évjáratú borok között a következő legmagasabb pontszámot dr. Barócsi Zoltán (Eger) kékfrankosa kapta.

2022-ben az Év Borásza címet Szögedi Sándor noszvaji borász (Gazsi Pince) nyerte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában