JóPálya és a Tiéd?

2022.06.20. 13:45

Szakmákat ismerhetnek meg a gyerekek az iparkamara segítségével

JóPálya és a Tiéd? címmel ötnapos, napközis, pályaorientációs tábort szervezett a Békés Megyei vKereskedelmi és Iparkamara általános iskolás diákoknak, mely hétfőn reggel kezdődött el. Az ötödik-hetedik osztályos diákok interaktívan bekapcsolódhatnak békéscsabai középiskolák tanműhelyeinek tevékenységébe, hírszerkesztőséget látogatnak, és orvossal, fogtechnikussal, valamint könyvelővel is beszélgetnek az elkövetkező napok során.

Busi Ottó

A tábor lakói hétfőn szerkesztőségünkbe is ellátogattak /Fotó: Bencsik Ádám/

– Szinte nem is kellett hirdetni a tábort – árulta el Mészárosné Szabó Anna, szakképzési osztályvezető. – Aki korábban már járt ilyen táborban, az hozta a barátot, a barátnőt vagy éppen a testvért, de olyanok is jelentkeztek, – már tavaly, – akik az előző esztendőben nem fértek be – ecsetelte a foglalkozás népszerűségét Mészárosné Szabó Anna.

Mint elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával létrejött programmal tartalmas és változatos szakmai és szabadidős elfoglaltságokat kínálnak a héten; a gyerekek minden nap más és más szakma rejtelmeibe tekinthetnek be.

Többek közt békéscsabai középiskolák tanműhelyeibe látogatnak, ahol az ott zajló tevékenységbe is bekapcsolódnak, részt vesznek üzemlátogatásokon, beszélgetnek szakemberekkel, illetve sok izgalmas játékot, foglalkozást is terveznek a fiataloknak.  – Mindezek mellett a gyerekek hírszerkesztőséget látogatnak, orvossal, fogtechnikussal, könyvelővel beszélgetnek, és bepillantanak Gyulán a bíróság, Békéscsabán pedig a mentőállomás mindennapjaiba, ezzel is megkönnyítve a pályaválasztásukat – részletezte Mészárosné Szabó Anna, hogy mire számíthatnak a gyerekek.

 

– Minden tábor programját úgy állítottuk össze, hogy előtte megkérdeztük a fiatalokat, így biztos mindenki talál olyan irányt az elkövetkező napokban, amely őt is érdekli 

– hangsúlyozta Mészárosné Szabó Anna. Aki hozzátette, a gyerekek visszajelzései is azt mutatják, hogy a szakmák megismerése a diákok fő célja, a fiatalok pedig ennek megfelelően érdeklődnek, kérdeznek a szakmai, tanulmányi lehetőségek iránt.

A hétfőn indult turnus egyik résztvevője a hetedikes Baukó Nóra, aki Békéscsabáról érkezett, ő már negyedik alkalommal jött el a táborba. A tanuló kiemelte: 

érdekes helyeket, szakmákat ismertek meg az eddigiek során, de a jó hangulatot és a társaságot is megemlítette.

A csorvási Kraszkó Noémi Maja szintén hetedik osztályos tanuló, ő elsőként vesz részt az iparkamara által szervezett táborban, neki egy barátnője ajánlotta ezt a nyári programot. Mindketten kiemelték, hogy a tábor segíthet a pályaválasztásukban, ahol megismerhetik az egyes szakmákat, és azt, hogy mi várna ott rájuk, ha abba az irányba tanulnának tovább. – Én még nem döntöttem, el, hogy merre tanulok tovább, szeretnék minél több szakmát megismerni, amire nagyon jó lehetőséget ad ez a tábor – árulta el Baukó Nóra.

/Fotó: Bencsik Ádám/

Megkönnyítik a pályaválasztást

Mészárosné Szabó Anna kiemelte, az iskolások a megye minden részéről jelentkeztek a programra, főként olyanok, akik komolyan érdeklődnek a pályaválasztás iránt. Azt remélik, hogy bővül a fiatalok látóköre, megismerik a szakmákat, így könnyebben tudnak döntést hozni, hogy mely iskolát, képzést válasszák majd a továbbtanulásuk során. A kamara négy tábort szervezett: a hétfőn megkezdett első békéscsabait még kettő követi a megyeszékhelyen, egy pedig Orosházán mutatja be az egyes szakmák szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában