Komoly munka

2022.06.27. 13:58

A vadkár elhárítását a dupla védelem garantálja Nagykamaráson

A Nagykamarási Jóbarátok Vadásztársaság a vadkárelhárításba több éve komoly munkát fektet és pénzeket invesztál. Vásároltak, majd bővítették vadkárelhárító eszközeik számát, amelyeknek az értéke mára elérte a 20 millió forintot. Megyei szinten is egyedülálló a tevékenységük. Ebbe a munkába bevonták a vadőröket és az alkalmazásukban lévő közmunkásokat.

Csete Ilona

Mikoly János és Barta Sándor, a két hivatásos vadász ellenőrizte a területet.

Fotó: Bencsik Ádám

Villanypásztorokkal elkerített területekre látogattunk ki a két hivatásos vadásszal. Mikoly János és Barta Sándor először egy bekerített, szépen cseperedő napraforgóföldre vitt bennünket. Szétnéztünk, és nyúl által okozott kártételnek nyoma se volt. 

A két főállású vadásztól megtudtuk, dupla védelemmel látták el ezt a földterületet is, az eredmény szemmel látható. Hamarosan a jól funkcionáló eszközöket beszedik, hiszen a napraforgó akkorát nőtt, hogy az már nem jelent csemegét a nyulaknak. Az egyik hivatásos vadász dinnyeföldjén viszont a nagy meleg hatására gyorsan érő dinnyét folyamatosan és hatékonyan védi a háló és a villanypásztor párosítása. A technika a legmodernebb, a villanypásztor áramellátását napelem biztosítja.

– A vadkárelhárításban partnerre találtunk a gazdákban. A jó kapcsolat alapja a folyamatos párbeszédben és a hatékony együttműködésben rejlik, egyre többen megtapasztalják és pozitívan értékelik, elismerik a vadak elleni védekezésben végzett megfeszített munkát – ezt már a vadásztársaság elnöke, Bánki András mesélte a nagykamarási vadászházukban. A jogszabály is megfogalmazza a vadászatra jogosult, valamint a gazda közötti együttműködés alapjait, annak formáját, fő eleme a partnerségi viszony kialakítása. 

– Célunk és kötelességünk, hogy a gazda ne legyen károsult, nekünk pedig ne kelljen vadkár miatt fizetnünk. Vadásztársaságunk a vadgazdálkodási tevékenysége mellett kiemelt feladatának tekinti a gazdák által termelt értékes növénykultúrák megóvását a vadaktól. Erre mi komoly hangsúlyt fektettünk az elmúlt években és komoly pénzt is fordítottunk eszközbeszerzésekre – folytatta az elnök.

A vadásztársaság beruházásai mellett a gazdák körében is egyre többen vásárolnak vadvédelmi eszközöket, melyeket saját maguknak telepítik le, vagy segítséget kérnek és kapnak a vadásztársaságtól: az eszközöket szezon kezdetén elviszik, letelepítik az adott terület köré, majd eltávolítják a szezon végén.

A dupla védelmet villanypásztor és bálaháló együttes alkalmazásával érik el.

– Eszközparkunkkal megközelítőleg 600 hektárt tudunk bekeríteni. Nem összefüggő területről beszélünk, 20-30 helyen telepítünk villanypásztorokat. A hatékonyság növelése érdekében 2021 óta a villanypásztor mellé bálahálót húzunk ki, így dupla védelem garantálja a vadkár elhárítását. A tapasztalatok nagyon pozitívak – mondta az elnök.

A Jóbarátok Vadásztársaság területén tudatos, eredményes vadgazdálkodás zajlik, ennek is köszönhető, hogy gyarapodik a törzsállomány. Bánki András arról is beszélt, hogy nem az a cél, hogy sok vadászattal érjenek el minél magasabb árbevételt.

– A cél a természetes vadállomány megóvása, annak növelése olyan szintre, amelyre talán már csak nagyapáink emlékeznek. Régen, az apróvad szezonban (október elejétől, február végéig) a tagságnak volt 13-14 társasvadászata. Ma már egy szezonban 3-4 fácán és 2-3 nyúlvadászat és élőnyúl befogásunk van. Kialakítunk vadkamrákat a területen. Két főállású hivatásos vadászunk elhivatott az szakmájuk iránt. Hozzáértésükkel, szakmaiságukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az 5400 hektár vadászterület és az ott megtalálható természetes vadállomány híre messzire eljutott.

A vadászházra és új terepjáró vásárlására is nyertek forrást.

Elismeréssel beszélnek rólunk és akik megfordulnak nálunk, szép élményekkel térnek haza – hangsúlyozta Bánki András, akinek a kollégái nagy hangsúlyt fektetnek a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szárnyas és szőrmés kártevők gyérítésére. Törekszenek az egyensúlyra: a vadállomány és a terület vadeltartó képességének arányaira. Ez a magyarázata annak, hogy a társaság már nem foglalkozik fácánneveléssel, hiszen a természetes szaporulaton van a hangsúly.

Pályázati forrásokból fejlesztenek

A vadásztársaság pályázati aktivitása is kiemelkedő. A Magyar Falu Programban 2019-ben nyert a társaság 6 millió forintot infrastruktúra-fejlesztésre, az összeget a vadászház felújítására fordíthatják. 2020-ban pedig terepjáró beszerzésére 5 milliós forrást nyertek. Van egy másik terepjárójuk, valamint traktor és pótkocsik szolgálják 5400 hektáron a vadgazdálkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában