Galériával - Videóval

2022.04.12. 06:35

Különleges fémműves tárgyakat készít a ladányi Jónás Tibor

Nem hétköznapi hobbit talált magának Jónás Tibor. A körösladányi férfi szabadidejében különleges tárgyakat készít fémből.

T. N.

A fémművesség a legősibb emberi mesterségek közé tartozik. Kezdetét onnan számíthatjuk, amikor már a kő mellett fémet is felhasználtak eszközök, fegyverek, ékszerek készítésére. A 19. század második felétől a kifejlődő gyáripar hatására hanyatlás következett be, de egyes szakmákban a fémműves kisipar napjainkig dacolni tudott a nagyüzemi konkurenciával.


Jónás Tibor fémek iránti érdeklődése 14 éves koráig vezethető vissza, ugyanis már a pályaválasztáskor tudta, hogy kovács szeretne lenni.


– Mondhatni gyermekkori vonzalom! Tulajdonképpen önmagam szórakoztatására készültek a munkák, illetve mindig felnéztem a régi kézműves mesteremberekre. Gondoltam, én is megpróbálkozom vele. Magával a fémmel hobbi szinten több mint 20 éve foglalkozom. Az alkotói munkával 2013 óta, alkalomszerűen.

 

Egy-egy alkotás elkészítése több részletet foglal magába. Függ attól, hogy hány milliméteres anyagból dolgozik, hagyományos vagy modern módszerekkel. Továbbá attól is, hogy mekkora a mérete, részletessége, kidolgozása a készülő tárgynak. Mindezt összevetve akár több száz óra is lehet egy mű elkészítése.


– A fémnek megvannak a maga sajátos, mechanikai tulajdonságai. Gondolok itt a keménységre, hajlíthatóságra, hegeszthetőségre, statikára, dinamikára. Ezeket figyelembe véve tervezem meg a munkáimat. Vegyes technikával dolgozom. Vannak 100 éves szerszámaim is: kovács üllő, domborító akác tönkő, de modern plazma vágót, illetve Co-hegesztőt is használok – részletezte a körösladányi mester.

Azt hogy éppen mit fog készíteni, az mindig a pillanatnyi  ihlettől függ.


– Az élet akkori eseményei, amit meglátok és úgy gondolom ez jól kivitelezhető vasból. Nincs szigorú szabályokhoz kötve a jellege, a vonalai, a kialakítása. Sokszor a képzeletem szüli a formákat – árulta el.


Tibor édesanyja gobelineket hímez, édesapja pedig kitűnően munkálja a vasat, de inkább ő a műszaki oldaláról!


– A családba senki sem foglalkozott hivatalosan kézművességgel. Nincs művészeti képzettségem, csupán hobbiból csinálom – mondta.
 

Az egyik nagyszerű alkotása egy sárkány.


– Olyat akartam alkotni, aminek az elkészítésében nincsenek leírt szigorú szabályok, vonalak. Például egy sárkány, mely szimbolizálhatja a hatalmat, de lehet megmentő is. Ez nem egy finom ötvös munka, itt durvábbak a kidolgozások, a pikkely mintái. Rapcsos, érdes a bőre, gonosz a tekintete. Anyaga 1 milliméter, a lemez 150 kiló, 31 csontkinövés van a testén, 2 méter magas és 27 ezer kalapácsütéssel készült el – részletezte.

 

A Pesti Szabad Szalon Kulturális csoportnál volt egy fémműves kiállítás, melyen Tibornak is lehetősége volt 5 munkáját bemutatni. Egy saját kiállítás azonban még várat magára. Egyenlőre csak magának készíti ezeket az alkotásokat, de nagyon örülne neki, ha majd egyszer megmutathatná a nagyközönségnek is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában