Egymilliárdos fejlesztés

2022.04.01. 13:35

Elkezdődött a Tiborc utca felújítása Gyulán

Elkezdődött a gyulai Tiborc utca több mint egymilliárd forintos felújítása pénteken. A fejlesztéssel évtizedes álom válik valóra.

Papp Gábor

Kiss Szabolcs, dr. Kovács József és dr. Görgényi Ernő szólt az egymilliárdos fejlesztés jelentőségéről /Fotó: Lehoczky Péter/

A beruházással egy évtizedekre visszanyúló probléma megoldása valósul meg – fogalmazott a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Kiss Szabolcs. A városrész önkormányzati képviselője elmondta, a felújított Tiborc utca egyszerre szolgálja majd az ott élőket, a szakaszt használókat és a városba érkezők vendégeket. Kitért arra, hogy a fejlesztés megkezdése előtt több alkalommal egyeztettek a lakókkal, ingatlantulajdonosokkal, és a kivitelezés alatt is folyamatos tájékoztatást adnak majd a munkálatokról.

 

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, Románvárosnak két olyan problémája volt, amely már 2010-ben is több évtizede megoldásra várt. Az egyik az Eminescu utca rossz állapota, a másik a Tiborc utca rossz állapota volt.

– Az Eminescu utca teljes felújítását 2017-ben megkezdtük, amit szakaszokra bontva végzünk, és már csak a legutolsó szakasz van hátra – fogalmazott.

Mint mondta, a Tiborc utca komplex felújítására is több alkalommal pályáztak sikertelenül, de tavaly, július 7-én eredménnyel jártak, amikor a Magyar Közlönyben megjelent a kormány határozata arról, hogy a Tiborc utca komplex felújítására 1 milliárd 20 millió forint támogatást kap az önkormányzat. Mint elmondta, a fejlesztés két szakaszból áll.

Elsőként Tiborc utca - Szélső utca és Várkert utca közötti – szakasza újul meg. Az útburkolatot 578 méter hosszon, 7 méter szélességben építik ki kiemelt és süllyesztett szegéllyel határolva. Az Akácos utcai kereszteződésnél négy csomóponti ágú körforgalmat alakítanak ki. Mindkét oldalon 2 méter széles térkőburkolatú járdát építenek, összesen 1160 méter hosszon. A szakaszon 70 új, Ökogreen burkolatú parkoló és egy aszfaltburkolatú buszöböl épül.

 

Az utcában lévő ingatlanok kapubejáróit a jelenlegi szélességükben térkőburkolattal újítják fel. Zárt csapadékvíz-csatornát építenek összesen 955,5 méter hosszúságban, míg 640,5 méter hosszon új ivóvíz-vezetéket építenek ki.

A második szakasz részeként a Tiborc utca a Várkert utcai csatlakozástól a Nagyváradi úti kereszteződésig újul meg. A szakaszon az aszfaltburkolat kopórétege elöregedett, kátyús és részleges süllyedések keletkeztek rajta. 495 méter hosszban lemarják a jelenlegi aszfalt kopóréteget, az alapot részben cserélik, és K szegéllyel határolják, a csatlakozásoknál új süllyesztett szegélysort építenek be, és az utat újra aszfaltozzák. A munkálatok várhatóan december elején fejeződnek be.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, egyszerre épülnek az országutak és a belterületi utak. Mint kiemelte, épül az M44-es gyorsforgalmi út, amely a gyulai gazdaság, a gyulai turizmus fejlődését segíti.

Épülnek a Gyulát a környező településekkel összekötő utak, így a Gyula–Sarkad és a Gyula–Kétegyháza közötti út, és épülnek a belterületi utak. Ezek között a legjelentősebb a gyulai Tiborc utca komplex felújítása.

 

Nagy jelentőséggel bír a fejlesztés

 

Dr. Kovács József a Tiborc utca felújításának gazdasági jelentőségéről elmondta, a kormány a gazdaság újraindítását szolgáló egyedi fejlesztési támogatásokról rendelkező kormányhatározatban nyújtott 1 milliárd 20 millió forint támogatást a gyulai önkormányzatnak.

Ez az út gyűjtőútja a környező utcákban található szálláshelyeknek. Ez az út a fő turisztikai közlekedési útvonala azoknak a vendégeknek, akik a 44-es főút várost elkerülő szakaszáról érkeznek Gyula turisztikai központjába, a gyulai várat, az Almásy-kastélyt és a Várfürdőt magába foglaló térségbe, ahol a legnagyobb szállodák is találhatóak – hangsúlyozta országgyűlési képviselő, majd hozzátette, a helyi polgárok életminőségét is nagymértékben javítja a Tiborc utca komplex felújítása, hiszen ez az utca több városrész összekötő gyűjtőút is egyben. Kifejtette, a beruházás során növelik a zöldfelületet a Tiborc utcában, illetve erősítik a közlekedés biztonságát.

Szebb, biztonságosabb és zöldebb lakókörnyezetet hozunk létre a gyulai emberek és a városba látogató vendégek számára – fogalmazott.

 

A fejlesztés előzményeiről korábban mi is beszámoltunk, amiről itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában