Kunágota

2021.12.13. 14:02

Már nem nyomoznak a lelkész ellen

Megszüntette a rendőrség a nyomozást az egykori kunágotai lelkész ügyében, akit a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt kihallgattak és őrizetbe vettek. H. Gábor egyházmegyei missziói lelkészként szolgál.

beol.hu

A kunágotai református templom /Fotó: Bors/

Fotó: Vaskó Tamás

Mint megírtuk, 2019 szilveszterén a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt kihallgattak és őrizetbe vettek egy 58 éves kunágotai férfit. A település református lelkészét állították elő a rendőrök akkor, az év utolsó napján.

A Békési Református Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. Gábor lelkész ellen 2020 januárjában fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól. Akkori válaszukból kiderült, amennyiben ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetik és a lelkészi szolgálatba visszahelyezik. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság legfrissebb közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a nyomozást megszüntette.

Megkerestük a Békési Református Egyházmegyét is. Demeter Ottó esperes-lelkipásztor megosztotta hírportálunkkal állásfoglalásukat. A Békési Református Egyházmegye elnöksége, mint az Egyházmegyei Bíróság elnöksége, H. Gábort, a Kunágotai Református Missziói Egyházközségbe 2017. szeptember 1. napjától kezdődően kirendelt missziói lelkészt szolgálatából és minden ehhez kapcsolódó tisztségéből 2020. január 9-én felfüggesztette. Ezen felfüggesztés 2021. október 1-vel visszavonásra került, mivel a vizsgálati hatóságok megszüntették a nyomozást bizonyítékok hiányában. Ezt igazolja a 2021. szeptember 15-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság által kiadott határozat az eljárás megszüntetéséről.

– Az elmúlt majd két évben hatalmas próbatételen ment át testvérünk, most kötelességünk minden módon segíteni őt. A lelkészi státuszába nemrégiben visszahelyezett H. Gábor egyházmegyei missziói lelkészként szolgál tovább Békés megyében – tudtuk meg Demeter Ottótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában