Frutti és Veggi

2021.12.17. 11:25

Játékosan mutatták be a káposzta előnyeit Békés megyében

Székely- és töltött káposzta, káposztás tészta és lepény, kelkáposzta-főzelék, rakott kel, savanyú káposzta. És még napestig sorolhatnánk. Közös bennük a káposzta, melynek különféle fajtáit megyénkben is termesztik. Egész évben fogyasztjuk, de egyes ételeknél a téli időszak az igazi szezon. A zöldségeken belül ízletes, olcsó vitaminforrást jelentenek, ráadásul a termelésére a hazai adottságok – a kihívások ellenére – teljesen megfelelnek.

Ny.L.

A piacokon is bőséges és változatos a káposztakínálat

Fotó: Karnok Csaba

Frutti és Veggi, az Európai Friss Csapat két kabalafigurája megyénkben is kalandozott, most a káposztafélék előnyös tulajdonságait mutatták be játékosan.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének (MNHSZ) alelnöke is azt emelte ki, hogy az egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatás mellett a káposztafélék nagy előnye, hogy sokféleképpen használhatók a konyhában, leves, főétel és köret is készülhet belőlük, vagy akár desszert is, gondoljunk például a káposztás rétesre.

Prohászka Béla hangsúlyozta, a káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert az íze nagyon jól illik hozzá, és még az emésztést is segíti. A káposztákat a fogyókúrázók is nagyon jól ismerik, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatják. A káposztaleves egy közismert diétás módszer alapja. A savanyú káposzta nemcsak a diétázók számára tökéletes választás, íze és magas vitamintartalma miatt mindenkinek megéri rendszeresen fogyasztani belőle.

Számos jótékony hatása van a káposztaféléknek

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották, igaz, nem a manapság ismert formákban. Napjainkban a káposztafélék közül a fejes és a vörös káposzta, a kínai kel, valamint a kelkáposzta a legnépszerűbbek. Számos jótékony hatásuk miatt a káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat, valamint a fitokemikáliák közül antioxidáns hatású flavonoidokat és glükozinolátokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

Az Európai Friss Csapat program nemcsak a káposztafélék, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztását szeretné növelni, hogy a magyar lakosság elérje a WHO által ajánlott napi minimum 400 grammot, ami nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés és a tudatos táplálkozás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában