Békés megye

2021.12.08. 11:30

Gyorsan fogynak a gyulladáscsökkentők és a gyorstesztek a patikákban

A Békés megyei patikákban is megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben, melynek oka a koronavírus-járvány, valamint számos más szezonális felső-légúti betegség. Az emberek főként a lázcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket keresik, és van ahol naponta fogy a Favipiravir is.

N. Sz.

A Covidra felírt Favipiravirból ötször annyi fogy, mint lakossági használatának engedélyezésekor, a legutóbbi, tavaszi hullámban – mondták el a békéscsabai Kristály Gyógyszertárban. Hozzátették, a védőfelszerelések (maszkok, fertőtlenítőszerek, gumikesztyűk) iránti kereslet most csökkent, ezekből valószínűleg mindenki többet halmozott fel a járvány korábbi hullámaikor.

A szakemberek azt tapasztalják, hogy az antigén gyorstesztek iránti igény folyamatosan nő, emelkedik az önellenőrzések száma, és a harmadik oltás előtt sokan megnézik, nem fertőzöttek-e.

– Ezek ára három- és nyolcezer forint között mozog, hasonló összegért lehet beszerezni az antitestes teszteket is, de ezek iránt mérsékeltebb az érdeklődés – részletezték a békéscsabai patikában. A gyógyszerészek elmondták azt is, tavaly a maszkhasználat és a távolságtartás miatt gyakorlatilag elmaradt az őszi betegségszezon, ám idén olyan mértékű a lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok iránti kereslet, hogy bizonyos hatóanyagúakból átmeneti hiány lépett fel.

Sok fogy a vitaminokból is, viszik a C-t és a D-t, a legjobban kedvelt a kettő kombinációja. A szakemberek aláhúzták, hogy ezek magasabb dózisú fogyasztása megalapozott és indokolt a jelenlegi helyzetben, még multivitaminok szedése mellett is.

A vásárlók főként a lázcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket keresik a Békés megyei patikákban is /Fotó: Imre György/

– A legmegbízhatóbbak felnőtteknek és gyermekeknek is a gyógyszerkategóriás készítmények, amelyek több klinikai vizsgálaton átestek, ellenőrzött minőségűek, ám bizonyos fajtákból szintén időszakos hiány van – tették hozzá.

Orosházán a Fehér Kígyó Gyógyszertár tulajdonosa, dr. Abonyi Etelka is megosztotta velünk a tapasztalatait. Elmondta,

a vitaminok fogyása, főleg a D-vitaminé megnőtt ismét, de a mostani időszakban a C-vitaminból is sokkal többet vásárolnak az emberek. A tavaly novemberi adatokhoz képest idén tíz százalékkal nőtt a forgalmuk.

– A vásárlók elővigyázatosak, erősítik immunrendszerüket. Keresik a teszteket, áldoznak ezekre. Ha nagyobb közösségekbe készülnek, szeretik tudni, milyen állapotban van a szervezetük, ellenőrzik magukat – mondta el a szakember, hozzátéve, természetesen a Covid-fertőzöttek és posztkoviddal küzdők is rendszeresen kérnek tanácsot tőlük. Azt is tapasztalják, nőtt az izom és ízületi panaszos betegek száma.

 

Több fogyott a Favipiravirból

 

Dr. Janurik István, Csabacsűdön, Örménykúton, Kardoson, Hunyán dolgozó háziorvos elmondta, a járványhullám a kistelepülésekre úgy másfél hónapja tört be, végigsöpört, most pedig valamelyest kezd lecsengeni. A felnőttek után jelenleg az iskolai, óvodai közösségek érintettebbek.

– Nem elsődleges az antibiotikum, inkább elhúzódó panaszoknál indokolt, mert a megbetegedések főként vírusos eredetűek. Tüneti kezelésre nemszteroid gyulladásgátlót, lázcsillapítót, köptetőt, orrsprayt, vitamint javasolok – emelte ki, hozzátéve, a Favipiravir közepesen súlyos, súlyos esetekben indokolt a panaszok kezdetétől, de körzetében tavasszal több fogyott belőle, mint most. Dr. Janurik István tapasztalatai szerint a Covid-fertőzöttek közül az oltatlanok körében súlyosabb a betegség lefolyása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában