Békés megye

2021.11.10. 19:55

Huszonnégy órás szolgálatra álltak át a közutasok

Az országos, mintegy 32 ezer, Békés megyében 1582 kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdától, november 10-től kezdődően az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén, így térségünkben is téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott.

Papp Gábor

Minden év november 10. napjától téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban mintegy 3700-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján – tájékoztatott közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat. Idén jelentősen megújult a cég gépparkja, ugyanis 66 új teherautót és 32 új Unimogot szerezhettek be a szakemberek, melyek a téli időszakban is szolgálatot teljesítenek majd. A közútkezelő mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen mintegy 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított. Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogó rácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen 488 kilométernyi útszakaszt érint.

Fotók: Bencsik Ádám

Békés megyei mérnökségeken összesen 131-en vesznek részt a téli üzemeltetési munkálatokban. A kezelésükbe tartozó 1582 kilométeres úthálózat téli üzemeltetési munkáira rendelkezésükre áll több mint 4155 tonna útszóró só kezdőkészlet, közel 75 ezer liter kálcium-klorid oldat, közel 5,5 tonna érdesítő anyag és 40 ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjármű. A szakemberek előzetesen közel 9,5 kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat, a hófogó erdősávok hossza a megyében pedig közel 3 kilométer.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra.

A téli üzemmódra való átállás előtt ellenőrizték a gépeket

Érdemes utazás előtt tájékozódni

Az őszi és téli hónapokban is érdemes a közlekedőknek még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetekről, ezt megtehetik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál. A www.utinform.hu oldalon pedig számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők, a téli üzem alatt néhány óránként országos összesítést is publikálnak a szakemberek az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a weboldalon.

A téli üzemmódra átállás előtt a Magyar Közút valamennyi, így a megyei mérnökségek is elkészítették, illetve aktualizálták a téli intézkedési tervét, amely tartalmazza egyebek mellett a téli szolgálatba beosztott saját géppark adatait, a téli védekezésre lehívható, előzetesen szerződéssel biztosított idegen eszközök, gépek jegyzékét, az őrjáratos és rajonos szolgálati beosztását, a gépenkénti beavatkozási körzetekre bontva, a szóróanyag-számítást, a hóeltakarítási tervet, a lefagyásra különösen veszélyes útszakaszok jegyzékét.

Ezek is érdekelhetik