Vakok és Gyengénlátók

2021.10.06. 16:20

Kolbászt gyúrtak a sorstársak Békéscsabán

Kolbászfesztivált rendezett a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete a megyeszékhelyen. A rendezvényt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki beszédében úgy fogalmazott, népművelőként is tudja, mekkora munka megszervezni egy ilyen nagy volumenű eseményt. Üdvözölte az ország számos pontjáról érkező sorstársakat, akik az agrárminisztérium Hungarikum pályázatán elnyert, csaknem 3 millió forint segítségével tölthették tartalmasan szabadidejüket.

N. Sz.

a20211004 Békéscsaba Kolbász gyúrás a siketeknek a kolbászklub tagjaival Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Ádász Isván egyesületi elnök elmondta, a háromnapos program első, keddi napján Ugrai Gábor előadását hallhatták a résztvevők: a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke a Csabagyöngye szőlőfajtáról árult el érdekességeket. Szerdán dr. Ambrus Zoltán, a Csabi Kolbászklub képviselője avatta be a kolbászkészítés rejtelmeibe a sorstársakat, ezután pedig a darált húsé, a fűszereké és a szorgos kezeké lett a főszerep. Tíz csapat serénykedett, a békéscsabaiak és gyulaiak mellett képviseltette magát Csanád-Csongrád, Bács-Kiskun, Borsod, Győr-Moson-Sopron, Vas megye, valamint a fővárosiak és a szegedi Fénysugár alapítvány is. A borsodi Bukovenszkiné Borza Mária elárulta, a kiváló hangulatú társaságban még a szokásosnál is gyorsabban repült az idő.

Fotó: Imre György

– Életemben először látogattam Békéscsabára, nagyon jó benyomások értek. Falun élek, gyermekkoromban gyakran vágtunk disznót, így a kolbászkészítés nem áll tőlem távol – osztotta meg tapasztalatait és emlékeit. Szintén nagy elánnal vetette bele magát a kétkezi „gasztromunkába” Hencz András is, aki Kecskemétről érkezett Békéscsabára, szintén először. Kolbászt gyúrt már ő is korábban, ám versenyen csak most indult. Elmondta, kiváló volt a szervezőmunka, élvezettel hallgatta az előadásokat is, de a legnagyobb élményt természetesen a gyúrás jelentette számára. Receptjének titkát is elárulta: a hús és a fűszerek közé egy kis meggybort is vegyített a csapattársaival.

Amíg a kolbászok sültek, a vakok és a gyengénlátók kísérőikkel együtt városi sétára indultak: a Szabadság, a Szent István és a Kossuth tér nevezetességeiről, valamint a békéscsabai templomokról dr. Jároli József helytörténész mesélt nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában