Gazdaságélénkítés / Galériával

2021.09.23. 17:01

Nagykamaráson vándorfóliát, Csanádapácán présüzemet avattak

A Belügyminisztérium 2019 őszén elindította gazdaságélénkítő programját. Ennek köszönhetően számos hazai település nyert támogatást fejlesztési igényére. Két Békés megyei község részére is több mint 200 millió forint fejlesztési támogatás érkezett. Nagykamaráson vándorfóliát, Csanádapácán zöldség- és gyümölcslé présüzemet avattak csütörtökön.

Cs. I.

A nagykamarási önkormányzat a program keretében nyert forrást vándorfólia telepítésével megvalósuló mezőgazdasági fejlesztésre. Az eredeti 109 millió forint mellé többlettámogatásként 33 millió forint érkezett s így idén februárban elkezdődhetett a beruházás. Ennek csütörtöki avatóján elhangzott, felépítettek 4, egyenként 5 ezer négyzetméteres fóliasátort, fa konténerházakat telepítettek, kutakat fúrtak, kiépítették az elektromoshálózatot, kamerákat helyeztek ki.

Csollák Gábor kivitelező, Takács Árpád kormánymegbízott, Pántya Imre a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya főosztályvezetője, Béni Attila, a járási hivatal vezetője, Réthy Pál helyettes államtitkár, Pelle István polgármester

– Az elődök munkájára építkezve, közvetítve az itteni földműves hagyományokat, a hithű, dolgos, a múltjukat megbecsülő emberek megértették a föld hívó szavát. A falu él, teszi a dolgát, alkalmazkodik a modern kor elvárásaihoz, fejlődik, kihasználja a lehetőségeket. Évszázados bölcsességgel új értelmet adnak a jelennek ezzel a beruházással. Hiszen cél a munkaalapú társadalom, az önfenntartó gazdálkodás piaci bérekkel – méltatta a község vezetőinek, a dolgozóknak az érdemeit Takács Árpád kormánymegbízott.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára emlékeztetett, a község ennek a programnak az első ütemében nyert. S hogy miért? Mert jó földfeltételekkel rendelkezik a szántóföldi és a fóliás kertészkedéshez. Hozzátette, reagálni kell a klímaváltozásra, az adottságokat ki kell használni. Magyarországon is egyedüli ez a szabadalmaztatott megoldásokkal felépítette 2 hektár fólia.

Takács Árpád kormánymegbízott (balra) és Réthy Pál helyettes államtitkár (középen) az új apácai présüzemben /Fotók: Lehoczky Péter/

Pelle István polgármester a helyszínen, a szalagátvágás előtt megmutatta, hova kerülnek az őszi karalábé és saláta palánták. Talajelőkészítés után a görögdinnye, majd a sárgadinnye helyén tavasztól csemegekukorica cseperedik. Szeretnék, ha minél több hazai áru jelenne meg a magyar a piacokon, ehhez ők is hozzájárulnak a helyben megtermelt jó minőségű konyhakerti növényeikkel. A vándorfóliát – miután Kalaman János plébános felszentelte –, a szalagátvágással átadták a közfoglalkoztatásban dolgozóknak.

Csanádapácán is szalagátvágáshoz készülődtek, méghozzá a Belügyminisztérium támogatásával megépült komplex prés- és sajtoló üzem átadóján. Az apácai önkormányzat, a település egykori piacterének a szomszédságában egy modern üzemcsarnokot épített fel. A helyszínen a helyettes államtitkár, Réthy Pál arról beszélt, milyen erőfeszítések mellett, miként képesek a települések nyílt piaci foglalkoztatásra. Jó példákat említett Békés megyéből, amelyek a gazdaságélénkítő program első két ütemének a részesei (harmincnégyen). Közéjük tartozik Apáca is, ahol a közfoglalkoztatási előirányzatból az eltelt évek alatt 1,3 milliárd forint mellett 1500 főnek volt biztosított a foglalkoztatása.

– Ez a település kiemelkedő teljesítményt nyújt, ezért is kapott kétszer Start Plusz támogatást. Ez a beruházás pedig olyan hagyományokra épít (hidegen sajtolt étolaj, ivólevek), amiknek van piacuk.

A csanádapácai 180 négyzetméteres üzemcsarnok 104 millió forintból készült el. Takács Árpád kormánymegbízott a helyben megtapasztalt példás összefogásról beszélt, arról az igyekezetről, ami viszi előre a falut.

– Jó helyre került itt minden forint, értelmes fejlesztésekre fordították a forrásokat. Ez a csarnok integrálja azokat a munkákat, amiket eddig több helyen végeztek. Szépítettek, építkeztek, ugyanakkor településképileg is javítottak Apácán. A helyi konyha és piac igényeinek a kielégítése mellett a versenyszférában is megjelennek, helytállnak úgy, hogy az önkormányzat működteti az üzemet jó gazdaként. Van bázisuk, kiváló földek és 1 hektáros gyümölcsösük garancia a sikerre – fogalmazott a kormánymegbízott.

Oláh Kálmán annyit fűzött hozzá: nem tétlenkedtek, mindent igyekeznek megoldani, s próbálnak segíteni önmagukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában