Békéscsaba - galériával

2021.09.15. 15:26

A szántón bizonyított nagyon sok gépcsoda

Bizonyították a munka- és erőgépek rátermettségüket szerdán délelőtt a békéscsabai Medovarszki Farm szántóföldjén.

Ny. L.

Fotók: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

A 47-es főút melletti terület adott otthont a látványos gépbemutatónak, ahol a megyeszékhelyi Alfa-Gép. Kft. 25. születésnapját ünnepelte. Elhangzott, a gazdáknak fontos, hogy megbízható, helyi forgalmazók által jussanak világszínvonalú gépekhez, illetve láthassák ezeket munka közben

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egy nagy üveg pezsgővel érkezett a szántóföldi bemutatóra, amit aztán átadott Szabó Istvánnak, az Alfa-Gép. Kft. ügyvezetőjének. A polgármester kiemelte, az 1990-es években, a rendszerváltás időszakában rengeteg vállalkozás jött létre Békéscsabán is. Ezek közül sokan becsukták a boltot, az Alfa-Gép azonban maradt, sőt, folyamatosan fejlődik azóta is. Mindez annak köszönhető, hogy megőrizte az üzleti tisztességbe vetett hitét.

Fotók: Imre György

– A 25 év alatt tízezer ügyfél vásárolt náluk, 150 beszállítójuk, 50 nemzetközi partnerük van. Az iparűzési adót pedig mindig határidőre befizetik. Legyen így a következő negyedszázadban is – mondta Szarvas Péter némi mosollyal.

Szabó István kiemelte, 17 éves nagykamarási gépészkedés után döntött úgy, hogy vált a gépkereskedelemre.

– Lépésről lépésre építettük fel a céget, ez egy igazi családi vállalkozás, dolgozik benne a feleségem és a lányaim is – ecsetelte az ügyvezető. – Ugyanakkor a csapat ennél jóval szélesebb, és az eredményeink a közös munkának köszönhetők. Kertészeti gépekkel indultunk, aztán jött a fokhagymagépsor, majd az egyre korszerűbb gépek. Mindig arra helyeztük a hangsúlyt, és nincs ez másként ma sem, hogy mi a gazdálkodók igénye az erő- és munkagépeknél. Egy-egy ilyen gyakorlati bemutatón képet kapnak partnereink arról, hol is tart ma már a világ mezőgazdaságigép-gyártása. Meghallgatjuk a véleményeket, elvárásokat, és válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

A leggyakoribb kérdés az, hogy mi, mennyibe kerül, és mit tud annyiért? A válasz roppant egyszerű, minél többre képes egy gép, annál drágább. A millióktól és a tízmillióktól a laikus elképedhet, de a szakemberek pontosan tudják, hogy egyszer kell jó döntést hozni, és a gépek hosszú időn át kiszolgálják őket. Másrészt sokan pályáznak megyénkben is a gépvásárlást segítő állami keretre évről évre, és így sok esetben nem is olyan vészes az önerő. Emellett több forgalmazó – így az Alfa-Gép is – kínál használt gépeket.

Egyre több fiatal az agráriumban

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alelnöke kiemelte, a földműveléshez nagyon fontos a szakértelem, de az sem mindegy, hogy milyen gépek segítik ebben a gazdálkodókat. Felgyorsult a világ, egyre inkább hódít a digitalizáció, és a precíziós termelés kerül előtérbe. Szerencsére az Alfa-Gép is „vette a lapot”, és felkutatja a világban a legmodernebb gépeket, technológiákat.

Bánfi János újkígyósi őstermelővel is beszélgettünk a tegnapi gépbemutatón. Elmondta, öröm volt látni, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be az agráriumba. A stafétabotot ugyanis az idősebbeknek át kell adniuk a jövő nemzedékének. Többen mesélték, hogy amikor a gyermekek megtudták, hova készülődik édesapjuk, nagyapjuk, nem lehetett otthon tartani őket, látni akarták a masinákat. Bánfi János unokája most nyolcadikos, de már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy mezőgazdász lesz.

– Azt mondtam neki, végezze el az iskolákat, és ezt követően, tíz év múlva már felsőfokú agrárszakemberként veheti át, viheti a gazdaságot – ecsetelte a nagyapa. – Sokszor a gépcsodákba szerelmesednek bele a gyerekek, és emiatt választják a mezőgazdaságot életpályájuknak.

Dr. Kulcsár László, az agrárkamara megyei elnöke hangsúlyozta, a térség munkagép-kapacitása lefedi az agrárium igényét. Az is örömteli, hogy egyre többen alkalmazzák az innovatív technológiákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában