önkormányzati ingatlanok

2021.08.04. 13:55

Új szálloda létesül Gyulán

A Megyeház utca 3. szám alatt újabb szálloda, a Temesvári út és a Schweidel József utca között autómosó létesülhet Gyulán, míg a Sík-tanyát a Nagycsaládosok Gyulai Egyesülete használhatja a jövőben térítésmentesen. Ezekről a kérdésekről a napokban megtartott rendkívüli ülésén tárgyalt a gyulai képviselő-testület.

Papp Gábor

20210803 Gyula Eladó önkormányzati épület fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A Megyeház utca 3. szám alatt található hétlakásos ingatlan önkormányzati tulajdonban áll, ám műszaki állapota erőteljesen leromlott. Hétből öt lakás nem is lakható, komplex felújításra szorul az ingatlan – mondta el dr. Görgényi Ernő polgármester.

A rekonstrukció több 10 millió forintba kerülne, amire viszont jelenleg nem állnak rendelkezésre források.

A Corso Boutique Hotelt tulajdonló kft. többször is tett ajánlatot az ingatlanra, jelezve, hogy annak műemléki értékeit megtartva szeretné bővíteni szállodáját. Az önkormányzat júniusban úgy döntött, hogy nyílt pályázatot hirdet az értékesítésre. A kiírásra két, a becsült érték feletti ajánlat érkezett. Az egyik pályázó időközben visszalépett, így a grémium múlt heti ülésén úgy határozott, hogy 81 millió forintért az említett cég, a Benefit Work Kft. vásárolhatja meg az épületet, amiben szállodát alakít majd ki.

A tervek szerint a Megyeház utca 3. szám alatt újabb szálloda épülhet fel a fürdővárosban /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, a vételárat a város az önkormányzati lakások számának növelésére, illetve a meglévők felújítására fordítja. Erről külön előterjesztést nyújtanak majd be a képviselő-testület elé. Fontos cél, hogy olyan tömbökben szeretnének ingatlanokat vásárolni, ahol már egyébként is vannak városi tulajdonú lakások, hiszen azok kezelése ilyen módon észszerűbb és hatékonyabb is.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az úgynevezett Sík-tanyát térítésmentesen a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének használatába adják.

Az ingatlan a kisökörjárási erdő szélén található. A tanya jelenleg üresen áll, azt megelőzően a 2016-ban elhunyt szerb szobrászművész, Cvetkovic Stojadin élt ott. A nevét pedig onnan kapta, hogy régebben Sík Ferenc rendezőnek adták használatba. A városnak egyébként vannak tervei az ingatlannal, de ahhoz még keresik a forrásokat. A Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete viszont jelezte az önkormányzat számára, hogy használatba venné a tanyát, felújításokat végezne ott, sport- és kulturális szolgáltatásokat valósítana meg, családi programokat szervezne nagycsaládok számára. A testület térítésmentesen veheti használatba az ingatlant.

Nyílt versenyeztetést írtak ki az ingatlanra

A Paradicsomi lakótelep melletti, egészen pontosan a Temesvári út és a Schweidel József utca között található, beépítetlen önkormányzati ingatlannal kapcsolatban is korábban már többen kértek információt, jelezték esetleges vételi szándékukat annak egy részére. Minden érdeklődő autómosó építésében gondolkodott.

A testület erre az ingatlanra is nyílt versenyeztetési eljárást írt ki, amire három pályázat érkezett. A grémium ülésének idejére különböző okok miatt azonban ketten visszaléptek. Az egyik kandidáló a magas építőanyagárak miatt határozott így. A másik induló pedig az építésügyi szabályozásban talált olyan tényezőket, amelyeket nem talált megfelelőnek. Így egyetlen pályázó, a Judowash Kft. veszi meg az érintett ingatlanrészt. Az említett telekrész azonban szabálytalan alakú lett volna, így a további területek értékesítése nehézségekbe ütközött volna. Éppen ezért azt a kérést fogalmazták meg a cég felé, hogy módosítsa a területigényét. A pályázó így az eredeti elképzeléseihez képest nagyobb területre, 2400 négyzetméter helyett 3233 négyzetméterre tett ajánlatot. A teljes ingatlan területe meghaladja a 11 ezer négyzetmétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában