Orosháza

2021.07.13. 21:00

Harmincadik falvédőjét készíti Asztalosné Szilágyi Julianna

Aki kézműves, az az ideje nagy részét is valami maradandó érték előállításával tölti. Asztalosné Szilágyi Julianna nem bolhapiacokon gyűjti, hanem maga hímezi azokat a falvédőket, amelyek egykor nagymamáink kiskonyháinak díszítették a falát. Bölcs gondolatokat, üzeneteket közvetítettek. Nosztalgikus világunkban sokan nagyra értékelik ezeket a szép darabokat.

Cs. I.

Ha árusítás közben van néhány perce, akkor hímez /Fotó: Cs. I./

Julikát egy kirakodóvásárban pillantottuk meg, miközben a tésztákat árulta, s közben a hűvösbe vonult vissza hímzéseivel. Elárulta, a standját mindig ezekkel díszíti, olyankor nagymamák unokáikkal is megállnak, nézegetik, a nagyi nosztalgiázik, felolvassa a szöveget. Találkozásunkkor a 30. falvédőjét hímezte. Szeretettel gondolt vissza a híres kenyérünnepre, ahol szintén kiállította munkáit. Ha pihen, ő akkor is csinál valamit. A hosszú, téli estéken is a varrásnak szenteli idejét, s nyáron, amikor árul, viszi magával az éppen darabban lévő munkáját, s ha csak néhány öltésre marad ideje, ő azt is kihasználja.

Ha árusítás közben van néhány perce, akkor hímez /Fotó: Cs. I./

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában