Iparkamara/galériával

2021.05.21. 13:56

Többféle támogatást kapnak a vállalkozók Békésben

Bemutatták a helyi vállalkozók számára a megújult Vállalkozói információs portált, valamint ismertették a 2021-27-es EU programozási időszak induló forrásait pénteken, a megyei kormányhivatal épületében. Az iparkamara közreműködésével létrehozott fórumon vállalkozói kérdésekre és kötetlen beszélgetésre is sor került.

Busi Ottó

20210521 Békéscsaba Ülésezett az Iparkamara a Képen dr György László államtitkár Orosz Tivadar elnök fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Bemutatták a megújult Vállalkozói információs portált is azon a pénteki konzultáción, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében tartottak. Mint kiderült, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárának kezdeményezésére átfogó szakmai eseménysorozatot hoztak létre 2019-ben.

Idén a minisztérium képviselői a kis- és középvállalkozók (KKV-k) tapasztalatait, véleményét gyűjtik össze az eseménysorozat keretében,

melynek szakmai témája a 2021-27-es EU programozási időszak induló pályázatai, valamint a megújult Vállalkozói Információs portál (vali.hu) bemutatása a vállalkozók számára.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: jelentős, majdnem a korábbiak duplája az a forrás, ami ebben a ciklusban megszerezhető, majd kiemelte a vállalkozások versenyképességéhez szükséges technológiai, innovációs fejlesztések fontosságát. Orosz Tivadar elmondta, a megyei iparkamara folyamatosan informálja tagjait a pályázatokról, az elérhető fejlesztési lehetőségekről, hamarosan pedig tájékoztató fórumokat is szerveznek mindezekkel kapcsolatosan.

Dr. György László és Orosz Tivadar /Fotók: Bencsik Ádám/

Dr. György László a 2021-27-es azonnal indítható gazdaságfejlesztési forrásokat összegezve elmondta, 587 milliárd forintot hirdettek meg, ebből kiemelte a Magyar Falu vállalkozás-újraindítási Programot és a Technológiaváltó támogatási programot, mely kettő együtt közel a felét teszi ki a forrásoknak. –

Szeretnénk annyi vállalkozást elérni a következő másfél évben, amennyit a fejlesztéspolitika 15 évenként ért el az elmúlt 30 évben,

azaz nagyságrendileg 20 ezer vállalkozásról van szó, őket szeretnénk támogatni valamiféle vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési forrással – részletezte.

Dr. György László a megújult Vállalkozói Információs portállal kapcsolatban kifejtette, annak átalakításával most olyan rendszert fejlesztettek, amely nemcsak összegyűjti az elérhető hiteleket, támogatásokat, pályázatokat, képzési lehetőségeket, hanem a vállalkozásoknak közvetlenül fel is ajánlja a rájuk vonatkozókat. Mint elmondta,

a rendszer a cégek nyilvánosan elérhető adataiból dolgozik, így a portál a név, a földrajzi elhelyezkedés, a méret és a tevékenységi kör alapján megmutatja a vállalkozás számára elérhető, többségében államilag támogatott szolgáltatásokat, fejlesztési lehetőségeket.

Az államtitkár egy vállalkozót idézve úgy fogalmazott, korábban ezeket a lehetőségeket három napba került megtalálni, a megújult portál segítségével mindez három kattintásra rövidült. Dr. György László arra biztatta a vállalkozókat, hogy használják a megújult portált, és bátran kérdezzék „Valit„.

Az államtitkári ismertető után vállalkozói kérdésekkel és kötetlen beszélgetéssel zárult a fórum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában