Békéscsaba

2021.05.28. 11:14

Több utcában is maradt hulladék a lomtalanítás után

Békéscsaba több pontjáról nem vitték el a lomtalanításkor a kihelyezett felesleget – emiatt panaszkodtak néhányan a Facebookon.

A szemétszállító cégnél, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél elmondták: a békéscsabai lomtalanítás során május 8-án 260 tonna, május 15-én 310 tonna lomhulladékot szállítottak be a válogatóműbe.

– Az ügyfélszolgálatunkhoz érkezett lakossági panaszokat kivizsgáltuk, a hulladékszállító járművekbe beépített menetrögzítő program adatai alapján a teljes, meghirdetett területen a rendelkezésre állás megtörtént.

A szerző felvételei

Idén is tájékoztattak: lomnak azt a háztartási hulladékot nevezzük, ami otthonunkban keletkezik, és nem fér bele az arra rendszeresített gyűjtőedénybe. Lom például a feleslegessé vált kisebb, nagyobb bútordarab, szőnyeg, ruhanemű, linóleum, gyerekjátékok.

– Ahogy a lomtalanítási tájékoztatóban is kérjük, a lomhulladékot reggel 6 órára kell az ingatlanok elé kihelyezni, úgy, hogy a kihelyezett bútor mérete ne haladja meg a 100x100x80 centiméteres nagyságot, illetve az egyéb, kisebb méretű hulladékokat rendszerezett módon (zsákban, dobozban) szükséges kihelyezni.

Még sok helyen érintetlenek az el nem szállított a szemétkupacok

Nem tartozik a lomtalanítható tárgyak közé – így elszállításuk sem történik meg – az építkezésen keletkezett építési, bontási törmelék, az elektronikai hulladék, a veszélyes hulladékok, a szelektív csomagolási hulladék, a zöldhulladék, illetve a vegyes kommunális hulladék.

A megmaradt hulladékok közül, a házhoz menő jelleggel biztosított a zöldhulladék, a vegyes kommunális hulladék, illetve a szelektív csomagolási hulladék gyűjtése, melyet a Dareh a meghirdetett időpontban elszállít. Az elektronikai hulladék, a veszélyes hulladék, és az építési bontási törmelék átvétele a cég által üzemeltetett hulladékudvarokon a lakosság részére ingyenesen biztosított. A hulladékudvarok elérhetősége és nyitva tartása, igénybevétel részletes feltételei a dareh.hu honlapon találhatók.

A város több pontján otthagyott hulladék elszállítása tehát a lakosság dolga, hiszen a leírtak szerint azokat a szemétszállító cég nem viszi el.

A békéscsabai lakosság a Gyula, külterület 0567/1/c hrsz (Kígyósi út) alatt található hulladékgyűjtő udvarba szállíthatja be a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában