évforduló

2021.05.08. 11:29

Több mint hétezren biztosítják a Vöröskereszt munkáját Békésben

A világon százhatvanmillió embert ér el évente az az 1863-ban alapított szervezet, mely közel félmillió munkatárssal és tizenhétmillió önkéntessel a világ legnagyobb humanitárius mozgalma. Ez a szervezet a Vöröskereszt, mely a világ 192 országában van jelen, Magyarországon pedig több mint 600 ezer emberhez jut el.

G. Cs.

Fotó: Shutterstock

– Május nyolcadika a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy világszerte elismerjük a több millió önkéntes és munkatárs tevékenységét és eredményeit, akik bizonyítják elköteleződésünket az emberiesség mellett: a végsőkig elmennek, így biztosítva, hogy senki nem maradt hátra – mondta el Kardos István, a szervezet főigazgatója.

Fotók: Magyar Vöröskereszt/Facebook

- Nehéz kihívások elé állította a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetét is 2020-ban a COVID-19 járvány, de ennek ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött, mind gazdasági, mind pedig szakmai területen – mondta el Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei igazgatója.

A tavalyi esztendőben az átlagosnál jóval több adomány és támogatás érkezett a megyei szervezethez,

így a hozzájuk forduló rászorulóknak minden esetben segíteni tudtak. Több mint ezerötszázan adományoztak, legfőképpen magánszemélyek ruhaneműt, a karácsonyi gyűjtésnél pedig tartós élelmiszert.

– Sokan keresték fel szervezetünket személyesen, vagy levél formájában, legtöbbször élelmiszert, bútort, ruhaneműt kértek. Megközelítőleg tizenötmillió forint értékben osztottunk segélycsomagot rászorulóknak, közel tizenötezer főnek – emelte ki Tóth Zoltánné.

Mint megtudtuk, a megyei szervezet legfontosabb feladata most is a véradásszervezés volt. Békésben tavaly 866 véradóeseményen több mint tizennyolcezren jelentek meg, melyek közül 1245 új véradót köszönthettek.

A Békés megyei szervezet legfontosabb tevékenysége a véradásszervezés /Fotó: Magyar Vöröskereszt/Facebook/

– Elsősegélynyújtó tevékenységünk egyik központi feladata továbbra is a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatás, amely során 2020-ban 3324 fő jelent meg a vizsgákon. Harmincmillió forint értékben jutalmaztuk a véradókat – ők közel 35 ezren voltak – főként mosó- és mosogatószerek, tisztítószerek formájában.

Tizenegymillió forint értékben katasztrófa helyzetre és mozgalmi feladatokra biztosítottunk maszkokat, fertőtlenítőket, tisztítószereket, higiéniás termékeket, emellett szórólapokat, kitüntetéseket és okleveleket.

A megyei szervezettünk 2020-ban közel hatvanezer főnek adományozott több mint 55 millió forint értékben – mondta el Tóth Zoltánné.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom munkája a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Föderációjának, és 190 Nemzeti Társaságának tevékenységéből áll össze, mely több mint 150 éve tesz az emberiességért.

Az irányadó hét alapelv szellemisége

– Május 8-án van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket az irányadó hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) szellemében. Ezen a világnapon a Magyar Vöröskereszt büszkén köszönti azokat a dolgozóit és önkénteseit, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak a COVID 19 járványnak kiszolgáltatott közösségek segítésén – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában