Sipos István

2021.05.19. 08:06

Mozgalmas élete van a battonyai kántornak

A Sipos család Budapesten gyakran járt templomba. Az akkor még kisfiú, Sipos István csodálta az orgona hangját, ezért is kezdett zongorázni.

Cs. I.

20210329 Békéscsaba Befejeződött a Páduai Szent Antal-társszékesegyház orgonájának felújítása. Sipos István orgonaépítő a belvárosi katolikus templomban. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az eltelt évtizedek e különleges hangszer iránti elköteleződését alaposan megerősítették. Napjainkban orgonál, orgonákat javít, kántorként dolgozik. Battonyára, a katolikus egyházhoz éppen tíz éve került. Ez a jubileum adta a témát: a megye, sőt, az ország határain túl is jól ismert orgonakészítő és restaurátor hány helyen s milyen munkákat is lát el? Mozgalmas az élete, nem tagadja.

Sipos István meg is tudja szólaltatni a hangszert /Fotó: Imre György/

– Az általános iskolát Kőbányán végeztem el, a középiskolában hangszerészként tanultam. A szakmai gyakorlatot a Fővárosi Művészi Kézműves Vállalat orgonaüzemében töltöttem. Középiskolai tanulmányaimmal egy időben kántor-karnagyi diplomát is szereztem, orgonatanárom volt Gergely Ferenc orgonaművész, akinek organológia elméleti tudásomat köszönhetem. Orgonatanulmányaim miatt nemcsak javítani tudom a hangszert, hanem orgonadarabokat meg is szólaltatok a hangszeren – sorolta. Majd kétszáz orgona javítása fűződik a nemzetközileg is jegyzet szakember nevéhez. Ez az eltelt évtizedek „termése”.

Battonyán a katolikus templom orgonáját tíz éve szólaltatja meg miséken, esküvőkön, s kántorként énekel, ott van az atya mellett a temetéseken. Magyarbánhegyesen néhány éve szolgál, ott is vannak orgonista és kántori teendői. Napjainkban Pitvaroson, Hódmezővásárhelyen, Szegváron és várhatóan Nyíregyháza-Oroson lesznek orgonafelújítási munkái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában