galériával

2021.05.30. 15:26

Felszentelték a Szentháromság-emlékoszlopot Békéscsabán

Felszentelték Békéscsabán a Szentháromság szobrot vasárnap délelőtt, melyet dr. Szatmári Csaba kezdeményezésére és szervezésében, kormányzati és a város önkormányzatának támogatásával állítottak fel a Damjanich-Wesselényi utcák kereszteződésében.

B. O.

20210530 Békéscsaba Szentháromság szobor avató Szatmári Csaba ügyvéd adományozó Cs Tóth János művészettörténész méltatta Szigeti Antal atya áldotta meg Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

Szőke Sándor szobrászművész tavaly december 22-én felállított alkotásának ünnepélyes, ökumenikus megáldására, Szentháromság vasárnapján a szentmise után került sor. A békéscsabai Páduai Szent Antal társszékesegyháztól egy városon belüli zarándoklat vezetett a szoborhoz, ahol a szertartást Szigeti Antal plébános, esperes, Verasztó János evangélikus lelkész és Marti Miklós református lelkipásztor vezette. Az eseményen dr. Cs. Tóth János művészeti író mondott beszédet és mutatta be az emlékoszlop felállításának kezdeményezőjét, valamint a kötegyáni szobrászművészt.

Marti Miklós református lelkipásztor, Verasztó János evangélikus lelkész és Szigeti Antal plébános, esperes /Fotó: Imre György/

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az alkotás talapzatán a nemzeti egységet államban megszilárdító szent királyok, István és László, valamint a Kárpát-medence-szerte tisztelt Imre herceg domborművei láthatók: a Wesselényi utca felől Szent István, a Damjanich utca felől Szent Imre, a Kölcsey utcai óvoda felől pedig Szent László.

A Szentháromság ábrázolásaként megjelenik a művön az Atya teremtő kézként, a Fiú, illetve a Szentlélek galambként. A talapzaton álló oszlopon a kereszt motívuma fut végig minden nézetből, az oszlopfő központi nézetében Jézus ábrázolással, utalással a trianoni békediktátum okozta szenvedésekre, a Márai Sándor által megfogalmazott népek Krisztusa, Magyarország allegóriára.

Hónapokig készült

Szőke Sándor elmondta, összesen húsz elemből áll a kőből készült alkotás. A kötegyáni szobrászművész hozzátette, három hónapig tartott a munka, szoros volt a határidő, ezért bizonyos részeken az előző napon is dolgozott. Kifejtette, távolról egy gyertyatartót idézhet a mű, ezért került a tetejére, utolsó mozzanatként a láng. Az alapkoncepcióban a Szentháromság megjelenítését tűzték ki célul, de egy újabb funkciót is kapott, így trianoni emlékműnek is beillik az oszlop.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/trianonra-is-emlekeztet-a-bekescsabai-alkotas-3554755/?fbclid=IwAR3UpUxE10FFeUh4kyKw61G1qo4OHxhVvRBVjfBeLu_3vmTebZVBHoUY7_I

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában