videóval

2021.02.02. 13:42

Tömegek fogtak össze Notesz Laciért

Nagyon jól halad a békéscsabai Nagy László, vagy ahogy a legtöbben a városban ismerik, Notesz Laci érdekében indított gyűjtés. Laci tavaly júliusban töltötte be a 74. életévét, folyamatos gondoskodásra, ápolásra szorul, amire a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ Ady Endre utcai intézményében nyílna lehetőség. Ahhoz azonban, hogy kétágyas szobába kerüljön 350 ezer forintot kellene befizetnie, amihez segítségre van szüksége.

Nyemcsok László-Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Nagyon, de nagyon szeretnék beköltözni – árulta el hírportálunknak Laci, akit hétfőn látogattunk meg békéscsabai otthonában. – Már jó lenne, ha ott lennék, de most nem tudok erről többet mondani.

Dr. Ambrus Zoltánné – aki férjével, dr. Ambrus Zoltánnál közösen kezdeményezte a gyűjtést – hírportálunknak elmondta, hogy egy utcában laknak és látták, hogy Laci állapota egyre rosszabbodik, tanakodtak, hogy miként tudnának segíteni.

Később bevonták a megbeszélésekbe a Lacival szintén jó kapcsolatot ápoló Major Gyulát, illetve természetesen Tolnai Ferencet, Nagy László hivatásos gondnokát is.

Ekkor született meg dr. Ambrus Zoltán ötletére a gyűjtés elindításának gondolata. Megfogalmazták a felhívás szövegét, illetve megkerestek több olyan sportembert, akikkel Laci jó kapcsolatot ápolt, ápol. Első szóra segítette a kezdeményezést Pásztor József, a Békéscsabai Előre legendás játékosa és edzője, Ferencz Rezső újságíró, egykori NB I.-es kézilabdázó és Tóth Márton korábbi kiváló kapus, sportvezető.

Lacihoz szinte mindenkinek kapcsolódik egy kedves története /Fotó: Lehoczky Péter/

– A közleményt nagyon sokaknak elküldtük, hogy összefogással gondoskodó és méltó körülmények között élhessen Békéscsaba Notesz Lacija – hangsúlyozta dr. Ambrus Zoltánné.

Tolnai Ferenc kérdésünkre kifejtette, az elmúlt másfél évben kezdett rosszabbodni Laci állapota, és nem segített az sem, hogy a járványhelyzet miatt nincsenek rendezvények, ő ugyanis nagyon szeret különböző programokra, kiállításokra, színházi előadásokra járni.

A hivatásos gondnok elmondta, elképesztő az a szeretetáradat, ami Laci felé irányul a felhívás megjelenése óta. Rengetegen segítenek, szinte biztosan össze fog gyűlni az idősek otthonába való bekerüléshez szükséges összeg, sőt, akár annál több is.

Ez utóbbi egyébként komoly segítséget jelentene, hiszen Laci nem túl jó anyagi helyzete miatt nem tudja valamennyi szükséges gyógyszerét megvásárolni, nagyon kevés ruhája van, és tévéjével is gondok adódtak a napokban. Nagyon szerény körülmények között él.

A videót készítette: P. G. és Sz. V.

Major Gyula rendező, operatőr, a Csaba Rádió korábbi főszerkesztője kiemelte, Lacihoz az egész városban szinte mindenkinek kapcsolódik egy kedves története.

– Békéscsaba hírvivőjének számított. Amíg egészsége megengedte, reggeltől délutánig járta a város utcáit, mindenről tudott, ma is szinte mindenkit ismer. Annak idején a rádióban is heti rendszerességgel mondott programajánlót – fejből, egyetlen papír nélkül – tette hozzá.

Dr. Ambrus Zoltán, mint a könyvtár egykori igazgatója felidézte, hogy Laci mennyit járt be a bibliotékába annak idején, és például, ha valaki arra volt kíváncsi, hogy a színházban mikor mutattak be egy darabot, a nagyszerű lexikális tudással rendelkező Nagy Lászlót kellett csak megkérdezni.

Pásztor József is első szóra az akció mellé állt.

– Negyven-negyvenöt év ismerem Lacit – árulta el a kiváló sportember. – Annak idején az Előrénél is sokat segített, ő hordta szét a plakátokat a városban a meccsek előtt. A 2. iskolában a Téli Kupán is mindig ott volt, segítette a csapatokat, intézkedett. Amikor működött, gyakran benézett a kocsmámba, a Pikk Dámába. Személyesen is nagyon jó kapcsolatban voltam mindig vele, nem akadt olyan hét, amikor ne beszélgettünk volna. Mindig szerette a sportot, ott volt a kézilabda és a focimeccseken. Egy nagyon jó indulatú ember, aki sajnos most olyan állapotba került, hogy segítségre van szüksége. Tudom, hogy nagyon sokan szeretik a városban, és biztos vagyok benne, hogy össze fog gyűlni a szükséges összeg.

Tóth Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei instruktora hosszú évtizedek óta ismeri Nagy Lászlót.

Számára sem volt kérdés, hogy segítségére siet a bajban.

– Mindig bejött a szövetségbe, és segített a körlevelek címzésében, amiket kiküldtünk az eredményekről, a fegyelmi határozatokról a közleményekkel együtt. Én is címeztem a leveleket vele együtt, és amelyik település irányítószámát nem tudtam, kapásból vágta – ecsetelte a Békéscsabai Előre egykori kiváló hálóőre. – Emlékszem arra is, hogy Balaton-átúszásra mentem autóval egy pénteken délután, és tartottam a nagy forgalomtól. Lacika egyből diktálta, hogy milyen településeken haladjak át, hol, merre kanyarodjak. Útiterve precíz volt, nem is kerültem sehol dugóba.

Tóth Márton elmondta,

Notesz Laci olyan ember, aki megérdemli a segítséget, és ő is teljes mellszélességgel szolgálja ezt a nemes ügyet.

Ferencz Rezső újságíró, egykori NB I.-es kézilabdázó 1984 óta ismeri Notesz Lacit, és azóta minden héten legalább 15 helyre kivitte a labdarúgó-mérkőzések, a női és férfi kézimeccsek plakátjait, valamint a színházi beharangozókat is. Amikor Rezső még a Körössportot szerkesztette, bedolgozott neki Lacika. Hozta az ország legnagyobb kispályás bajnokságának, a 110 csapatos Békéscsabainak az eredményeit, le sem ellenőrizték ezeket, tudták, hogy mennyire precíz. Rezsőt Tolnai Ferenc hívta fel, hogy milyen kezdeményezést indítottak el. Azonnal mellé állt, és igyekezett minél több emberhez eljuttatni.

Lacika Békéscsaba üde színfoltja

Végh László gazdálkodó is hozzájárult Nagy László megsegítéséhez, amikor tudomást szerzett arról, hogy bajban van. Elmondta, Lacika Békéscsaba üde színfoltja, hírvivője és hírhozója is volt betegségéig.

– Részt vett szinte az összes városi rendezvényen, rengeteg információval rendelkezett Békéscsaba életéről. Amikor alpolgármesterként, képviselőként dolgoztam, rendszeresen bejött hozzám a városházára, és megosztotta velem a híreit, a múlttal kapcsolatos kutatási eredményeit, hátha valamiről nem tudok, és fontos lehet a város szempontjából.

Aki segítene Lacinak, az OTP 11773339-01043772-00000000 számlára történő utalással február 7-ig, vasárnapig teheti ezt meg. Az utalás közleményébe kérjük ezt írják „Nagy Lacinak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában