Széll János mesélt

2021.02.04. 08:17

Fafaragásról forgattak Gyulán

A fürdővárosban is működik már a Szakkör. A napokban a fafaragás alapjairól forgattak filmet az Erkel Ferenc Művelődési Központban a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felületére.

P. G.

Széll János szemléletesen mutatta be az alapokat /Fotó: BMH/

Az NMI Szakkör elnevezésű online felületének célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat. A felület bemutatóvideókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

Széll János szemléletesen mutatta be az alapokat /Fotó: BMH/

A kezdeményezéshez csatlakozott az Erkel Ferenc Művelődési Központ is. A gyulaiak Széll János etnográfus, fafaragó népi iparművésszel forgatnak rövid filmeket, aki a fafaragás alapjait mutatja be ezekben, és próbálja megszerettetni a nézőkkel ezt a szakmát. A kezdő szintű feladatokat egyre nehezebb foglalkozások követik majd; készül videófilm a síp, a fütyülő, a csörgő, a járóbot és számos más érdekes játék elkészítéséről.

A felvételek a bemutatkozó és az első két foglalkozást rögzítő videóval a múlt héten készültek el, az újabb forgatási napok február elején lesznek. A vágást és az utómunkákat követően február végén kerülnek fel a fafaragásról rögzített rövid filmek a www.aszakkor.hu weboldalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában