bűnügyi statisztika

2021.02.22. 19:44

A megelőzés terén is hatékonyan lépnek fel a Békés megyei rendőrök

Békés megye országos szinten a bűnügyileg kevésbé fertőzött megyék közé tartozik, a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma tekintetében a megyék közötti összehasonlításban évek óta kedvező helyen áll.

Gál Csaba

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ezt a napot az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára Európa számos országában a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánították. Magyarországon 1993-tól emlékezünk a bűncselekmények áldozataira. A rendőrség ezen a napon fel kívánja hívni a figyelmet az áldozattá válás megelőzésének, az áldozattá váltak megsegítésének, továbbá a társadalmi szolidaritás fontosságára. Az áldozattá válás megelőzése a bűnmegelőzés egyik azon iránya, amely a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia egyik prioritását képezi.

A rendőrség bűnmegelőzési tevékenységének célja a bűncselekmények számának csökkentése, a lakosság szubjektív biztonságérzetének fokozása, a bűncselekmények áldozatainak segítése.

Mindezen tevékenységét az állami és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezetekkel és a lakossággal együttműködve végzi.

– A legfőbb célunk, hogy Békés megye valamennyi településén kiegyensúlyozott, az ott élők számára elfogadható közbiztonságot garantáljunk. Kritikus területek a megyében nincsenek, de időnként egy-egy településen adódnak helyzetek, problémák, amelyeket meg kell vizsgálnunk – mondta el kérdésünkre dr. Polyák József Zsolt, Békés megye rendőrfőkapitánya.

Dr. Polyák József Zsolt rendőr dandártábornok: Arra törekszünk, hogy a munkánk hatékony legyen
Fotó: Imre György

Mint megtudtuk, a jogsértőkkel törvényesen, következetesen intézkedő, a közbiztonság erősítéséért dolgozókkal együttműködő, a Békés megyében élőknek segítő rendőrséget igyekeznek működtetni továbbra is. Határ menti megyeként fontos számukra az is, hogy az illegális migrációs helyzet ne befolyásolja a mindennapjainkat, a lakosság biztonságérzetét, ne rontsa a közterületek rendjét.

– Kategóriákat azért nem emelnék ki, mert minden bűncselekmény mögött sértettek, sérültek, károsultak, áldozatok vannak. Így nincsenek kisebb vagy nagyobb, fontos vagy kevésbé fontos ügyek. Minden ügyben arra kell törekednünk, hogy törvényes, szakszerű, minőségi és eredményes munkát végezzünk – mondta el a főkapitány arra a kérdésre, hogy milyen téren, milyen kategóriákban változott Békés megye bűncselekményi statisztikája.

Február 22-e, a bűncselekmények áldozatainak napja
Illusztráció: shutterstock.com

Polyák Imre hangsúlyozta, az adatokon természetesen mindig lehet javítani.

– Az együttműködésben mindig újabb és újabb lehetőségek rejlenek. A rendőrség szervezetén belül, a szakterületek között, valamint a társzervekkel és a román hatósággal is tovább erősítjük a szakmai kapcsolatokat.

Számítunk a polgárőrségre, az önkormányzatokra, és mindenkire, aki hozzánk hasonlóan a rend pártján áll.

Mint azt a főkapitány elmondta, nyitottak az észrevételekre, a rendőri eszközökkel kezelhető problémákra, igyekeznek a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást megkeresni. A bűncselekmények felderítésekor minden esetben szem előtt tartják a sértettek, áldozatok érdekeit. A vagyon elleni bűncselekmények tekintetében fontos céljuk, hogy biztosítani tudják a kár minél nagyobb részének megtérülését.

– Vannak olyan bűncselekmények, amelyek jobban felkavarják a közvéleményt, súlyosabban érintik azokat, akik a részesei vagy a tanúi annak, ami történt. Így említhetjük az emberöléseket, amelyek közül tavaly egy közterületen, utcán történt. A kollégáim a bejelentéstől számított egy órán belül elfogták a gyanúsítottat – mondta el dr. Polyák József Zsolt.

A főkapitány hozzátette,

szinte folyamatosan napirenden vannak az időseket érintő, illetve az internetes csalások.

– Megyei és országos szinten is összehangolt, minden részletre kiterjedő felderítő tevékenységgel, nyomozásokkal szép eredményeket értünk el. Nem egy esetben fogtunk el olyan bűnözői csoportokat, amelyek Békés megyében 2-3 bűncselekményt követtek el, országszerte viszont jóval többet. Az elfogásokra sokszor hónapokig készülünk, aprólékosan gyűjtjük az adatokat, hogy őrizetbe tudjuk venni a sokakat megkárosító gyanúsítottakat – fejtette ki Polyák Imre.

A KSH adatai szerint, amíg Békés megyében 2014-ben közel nyolcezer bűncselekmény történt, addig ez a szám – a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint – 2019-re 4335-re csökkent. Nem véletlen tehát, hogy Békés megye a kevésbé fertőzött megyék közé tartozik. 2019-ben ennél kedvezőbb mutatóval a regisztrált bűncselekmények tekintetében csak Komárom-Esztergom (3660), Tolna (3588), Vas (3408), Nógrád (3322) és Zala (3288) megye rendelkezik.

A magyar rendőrség 2019 májusában tette mindenki számára elérhetővé megújult bűnügyi és baleseti interaktív térképtárát. A bűnügyi térképen – harminc vagy hatvan napos bontásban – nyomon követhetők a legfrissebb statisztikák és többek között beállíthatjuk, hogy a közterületen elkövetett bűncselekményeket, a személy elleni erőszakot, a lopásokat, a lakásbetöréseket vagy éppen a tulajdon elleni szabálysértéseket jelenítse meg a térkép.

Békés megye közterületein elkövetett bűncselekmények eloszlása 2020. december 21-e és 2021. január 20-a között

Segítség az Áldozatvédő Szolgálattól

A bűncselekmények áldozatai részére minden megyei kormányhivatal működtet Áldozatsegítő Szolgálatot, e helyszíneken bárki segítséget kérhet. Az Áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtson.

Ha valaki kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel vagy tulajdon elleni szabálysértéssel, fel kell dolgoznia ennek hatásait. Természetes, ha ilyenkor fizikai vagy lelki problémák jelentkeznek, emellett előfordulhat, hogy anyagi nehézségei is fellépnek. Állami kárenyhítésben az az áldozat részesíthető, akinek sérelmére szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követtek el, és ennek következményeként testi épsége, egészsége súlyosan károsodott.

Az állami kárenyhítési kérelem az Áldozatsegítő Szolgálat bármely területi szervénél benyújtható. A kárenyhítés összege mindig a bekövetkezett kár/jövedelemcsökkenés nagyságához igazodik. A támogatás maximális összege 2021-ben 2 372 520 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában