Agroselect Kft.

2021.01.27. 19:45

Vegyszerek nélkül gyárt a szarvasi cég

A tökmagolaj, valamint a héj nélküli sós tökmag a slágerterméke a szarvasi Agroselect Kft.-nek, amely családi vállalkozás formájában működik. Feltörekvő­ben van továbbá hidegen sajtolt napraforgóolajuk, de nagy a kereslet vetőmagjaikra is. A cég életéről ügyvezetője, Molnár Etele számolt be hírportálunknak.

Vásári Erzsébet

20210120 Szarvas Fejlesztettek az Agroselect Kft telephelyén. Képen: Molnár Etele cégvezető Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Molnár Etele a cég történetéről elmondta, 1994 márciusában vált ki a szentesi vetőmagvállalatból az a kutatócsoport, amely megvásárolta az úgynevezett szarvasi Elefánt tanyát, ami egy egykori gazdálkodó családnak volt telephelye, rajta egy kúria jellegű épület állt. Dr. Kovács Gáborék egy családi vállalkozást indítottak be a helyszínen, ahol kutatással és növénynemesítéssel foglalkoztak. Fő tevékenységük a kukorica, szója, lucerna és az olajtök nemesítése volt.

A jövőben a tökmagkrémet is szeretnék felvenni a kínálatba /Fotó: Bencsik Ádám/

Családjával 2014 elején vásárolták meg az Agroselect Növénynemesítő és Forgalmazó Kft.-t, amit jelenleg testvérével, Molnár Örssel vezetnek ketten, édesapjuk, Molnár György pedig szaktanácsadóként támogatja őket. Molnár Etele elmondta, a cég átvétele után az első dolguk a racionalizálás volt, hiszen a ’90-es éveknek megfelelő technológiai rend volt még érvényben, amin módosítani akartak.

Modernizálták továbbá a vetőmag-feldolgozó gépeket, ezzel egyszerűsítve a feldolgozási folyamatot is. Hozzátette, az ilyen típusú fejlesztések folyamatosak náluk,

az elmúlt napokban például a több mint 20 éves targoncáikat cserélték le korszerűbbekre,

melyek már súlyt mérnek, oldalmozgatásosak, fogyasztásuk, zaj- és károsanyag-kibocsátásuk pedig csökkentett. Itt kiemelte, a konténeres tárolási rendszerükben – ezeket mozgatják a targoncák – nagyon fontos számukra a keveredésmentesség.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, jelenleg öt főt foglalkoztatnak, ennyi az állandó létszámuk is, illetve ma már saját könyvelőirodájuk van.

A gyártásról elmondta, előállítanak vetőmagokat a gabonanövényekből, a lucernából és a héj nélküli olajtökből, illetve 2018-ban vásároltak egy hideg- és egy melegprést, 2019-ben pedig egy pirítót is, amikkel az olajtök- és napraforgómagokat, valamint a repcét dolgozzák fel. Készül náluk finom olaj mindegyikből, valamint héj nélküli sós, natúr és csilis tökmag. Mindezeket saját maguk csomagolják – egyelőre kézműves módszerrel – és értékesítik is. Majd a préselésre visszatérve hozzátette, abból inkább a hideget részesítik előnyben, mert annak alkalmazásával marad meg több értékes tápanyag az olajban.

A jövőbeni tervekről Molnár Etele elárulta,

kínálatukba szeretnék felvenni a tökmagkrémet és gluténmentes tökmaglisztet is, ezzel még inkább támogatva a reformtáplálkozást és az egészséges életmódot.

Hozzátette, a ma még kézzel működő csomagolást is szeretnék gépiesíteni a hatékonyság érdekében, illetve fokozatosan tesznek a környezetvédelemért is az energiahatékonysággal. Utóbbi érdekében napelemrendszert szerelnek fel, valamint az izzókat is cserélték ledesre, korszerűsítik épületeiket és tárolókapacitást növelnek a fölösleges anyagmozgatás kiküszöbölésére. Termékeik internetes értékesítésére webáruházzal készülnek az év második felében.

Végül hangsúlyozta, saját maguk által gyártott termékeikre, abból is főként a tökmagolajra és a sós pirított tökmagra a legbüszkébbek, vetőmagoknál pedig a lucernára és az olajtökre. Továbbá arra, hogy mindent saját területükön termelnek meg, illetve dolgoznak fel a magoktól kezdve a kész termékekig. Felügyelik tehát a termelési láncot, ezzel garantálva a minőséget. Kiemelte még a vegyszermentességet, aminek látványossága főként a hidegen préselt napraforgóolajuknál mutatkozik meg, hiszen illata, színe és íze is merőben más, mint az eddig megszokottak.

Büszke arra, hogy helyi termelőtől vásárolhat

Dankó Béla országgyűlési képviselő maga is ellátogatott a napokban az Agroselect Kft. telephelyére, hogy megtekintse az ott zajló munkát, illetve az ott készülő termékeket is. A képviselő örömmel vette szemügyre a családi cég vetőmagtermesztési folyamatait, egészség és környezettudatos szemléletmódját, valamint azt, hogy a hidegen préseléssel és a tökmagok feldolgozásával segítik a reform táplálkozást. Molnár Etelével a vállalkozás terveiről és a termelés bővítéséről is beszélgettek. Facebook-oldalán leírta, az Agroselect termékeiből már az interneten keresztül tudott rendelni, vásárlásával pedig egy helyi termelőt és hazai céget támogatott, amire biztat másokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában