Orosháza

2021.01.24. 12:25

A helyi értéktárba javasolta a monori tájegységet az egyetemi tanár

Tájegységként került az orosházi értéktárba Monor, ahol nemzetközi és országos gazdasági, valamint történelmi utak találkoznak. E csomópont fontosabb épületei a monori csárda, az elemi iskola, a hengermalom épülete, a bolt, a göbölyhajtó út, valamint több tanya.

Csete Ilona

20210117 Monor Orosháza-Monor tájegységi központja az épített környezet kategóriában került nemzeti értékeink közé, Dr. Szabó Mihály javaslatára. Dr. Szabó Mihály, a Szegedi Tudomány Egyetem tanára Fotó: Csete Ilona CSI Békés Megyei Hírlap

Fotó: Csete Ilona

A helyi értéktárba javasolta a monori tájegységet dr. Szabó Mihály. Az orosházi-szegedi gyermeksebész, egyetemi tanár indoklásában kiemelte, a Monornál összefutó, kereszteződő utak évszázadokon át fontos kapcsolatot tartottak az Alföldön és a távolabbi hazai tájakon, valamint a külföldön élők között.

– Az összegyűjtött adatokat, a gyermekkori élményeket Gonda Géza fotóival igyekeztem a bírálóbizottság figyelmébe ajánlani jó szívvel. Monor nem kizárólagosan helyi jelentőségű tájegység. Meg kell adni a tiszteletünket a történelmi, gazdálkodási hagyományainknak, a helyi eseményeknek. Becsüljük meg az ott élt egyszerű parasztcsaládokat, embereket, tanítókat, mesterembereket azzal, hogy nem hagyjuk pusztulni mindazt, ami szorgalmukra, két kezük munkájára emlékeztet – érvelt az érték mellett ajánlója, aki javaslatokat is megfogalmazott.

Dr. Szabó Mihály Monor régi épületeinél idézte fel gyermekkori emlékeit /A szerző felvétele/

A hagyományokra fel kell hívni a 47. számú főközlekedési úton közlekedők figyelmét szöveges táblákkal, a területet bemutató táblatérképekkel. Némi költséggel, jó szervezéssel, összefogással megoldható az épületek állagának a megtartása.

– A fenti emlékek mellett még néhány jelentős gazdálkodótanyát meg kell említeni. Gondolok a két Ravasz majorra a két út között, a „szélmalmos” Kocsondi tanyára a Gyomai úton túl, Kovács Feri bátyámék tanyája mögött, ahova kocát hágatni jártunk nagyapámmal – érvelt ajánlása mellett dr. Szabó Mihály és velünk nosztalgiázott gyermekkora szeretett helyszínén.

Egyébként az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai és más kutatók által felderített leletek, források, hagyományok igazolják, hogy a csomópont évszázadokon át fontos szerepet töltött be e vidék, az ország és külhoni területek gazdasági, kereskedelmi társadalmi életében.

Betyárok búvóhelye is volt egykor a híres csárda

Monor külterület, Orosháza központjától számítva nagyjából 8 kilométer távolságra található, ma már kerékpárút vezet odáig. Jellegét tekintve mezőgazdasági lakóhely, mezőgazdasági jellegű tanyákkal. A területén található lakások száma körülbelül hetven. A leírások szerint az alföldi betyárok kedvelt időtöltési helyei voltak az út menti csárdák. Egy ilyen fennmaradt csárda található az Orosházához tartozó belsőmonori tanyaközpontban. Az épület majdnem egyidős a város alapításával, 1750-re épült fel legkésőbb. A barokk, nádfedeles csárda pincéit a legenda szerint Rózsa Sándor és betyárjai többször is előszeretettel használták búvóhelyként. Az épület nemcsak vendéglátóegység volt, hanem lakóház és istálló is egyben. Jelenleg nem funkcionál csárdaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában