galériával

2020.11.27. 17:34

Az év kiváló mézét keresték Gyulán

Az ország szinte minden tájáról összesen 269 minta érkezett Az év kiváló magyar méze versenyre. A Békés Megyei Méhész Egyesület által életre hívott megmérettetés érzékszervi zsűrizését pénteken tartották a gyulai civil házban. Érdekesség, hogy bár idén az elmúlt fél évszázad legrosszabb, legkisebb mennyiségű akáctermésével szembesültek, ebből a fajtából érkezett a legtöbb a versengésre.

Papp Gábor

20201127 Gyula Gyulán az országos mézverseny zsűrizését, majdnem 300 méz érkezett Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az év kiváló magyar méze versenyt minden évben a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál részeként, ahhoz kapcsolódva bonyolítják le, az eredményhirdetés fontos része a három napon át tartó programsorozatnak. A rendezvényt idén a pandémia helyzet miatt nem hívhatták életre, a szervezők azonban fontosnak tartották, hogy ne maradjon el a megmérettetés.

– Komoly eredmény, hogy a járvány ellenére szinte pontosan a tavalyival megegyező számú, 269 mintát küldtek el a méhészek az országos számos részéről. A Dunántúltól Heves megyéig hazánk majd minden részéről érkeztek mézek Gyulára – nyilatkozta lapunknak Árgyelán János. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója, a verseny igazgatója elmondta, pénteken az érzékszervi zsűrizés zajlott. A zsűri tagjai háromfős csoportokban értékelték a mintákat, és az összpontszám rangsorolt arról, hogy mely mézek kerültek a jövő heti laboratóriumi értékelésre, amit egy újabb érzékszervi pontozás is követ majd. Mint megtudtuk, egészen különleges mézek, mint például vadcseresznye vagy bükköny is került a zsűri elé, repcéből vagy selyemfűből pedig viszonylag nagyobb számban érkeztek nagyon jó minőségű, szép finomságok. Az akáchoz hasonlóan az időjárás sújtotta napraforgóból viszont kevesebb érkezett ebben az évben.

Az eredményhirdetést digitálisan, a Facebookon keresztül rendezik majd meg december 12-én, 15.30-tól, de előtte is lesz már kedvcsináló az esemény oldalán. A megyei szaktanácsadó felvetésünkre hangsúlyozta, a megmérettetés komoly marketingértékkel bír, mert hazánk egyik legrangosabb mézversenyéről van szó. Az elismerő oklevelek ott szerepelnek a standokon, a győztes, fajtagyőztes, arany-, ezüst- és bronzminősítések a fogyasztók felé is fontos jelzésnek számítanak.

Nem volt a legjobb év

Árgyelán János elmondta, jó indulattal gyenge közepes éven vannak túl a méhészek. Akácmézből alig lett az időjárás miatt, és a napraforgó sem sikerült jól hasonló okokból. A többi méz átlag körüli termést hozott.

A szaktanácsadó kiemelte, azok a méhészek, akik közvetlenűl a fogyasztók felé értékestenek, készleteik jelentős hányadát nem adták el a felvásárlóknak, hanem megtartották azok számára, akik a piacokon vagy háztól vásárolnak tőlük. Árgyelán János nem akart jóslatokba bocsátkozni, de úgy vélte, nagyobb áremelkedés nem várható, ugyanakkor némi növekedésre a kisebb termés, illetve a méhészek rezsiköltségeinek emelkedése miatt számítani lehet. Ugyanakkor a méhészek közvetlen módon eleget tudnak tenni a fogyasztói igényeknek. Kérdésünkre megerősítette, úgy látja, hogy az akác is ki fog tartani a tavaszi szezonig, esetleg április-május környékén lehet kisebb fennakadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában