Címzetes egyetemi tanárok

2020.09.11. 19:06

Oktató munkájukkal is a megyéért dolgoznak

Címzetes egyetemi tanár címmel ismerte el dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Polyák Zsolt dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitányának munkásságát a Gál Ferenc Egyetem a szegedi Dómban megtartott péntek délutáni tanévnyitó szentmisét követően.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

Dr. Takács Árpád elmondta, a Békés Megyei Kormányhivatal államigazgatási feladatai ellátásán túlmenően kiemelten kezeli a megye népességmegtartó erejének növelését.

– Fontos számunkra, hogy hosszú távon is fenntartható, prosperáló élettér legyen a megyében, ez a jövő generációja helyben tartásának záloga. Ehhez a gazdasági, foglalkoztatási, demográfiai folyamatok javítása, kedvezőbbé tétele elengedhetetlen – nyilatkozta a kormánymegbízott. – Ennek megteremtése, biztosítása érdekében kötöttünk együttműködési megállapodásokat a megyében működő kamarákkal, köztestületekkel, érdekképviseleti szervekkel, a szakképzési és felsőoktatási intézményekkel egyaránt. Céljaink megvalósításában egyik legfőbb stratégiai partner a Gál Ferenc Egyetem, hiszen szívügyének tekinti Békés megye felemelkedését.

Dr. Takács Árpád kiemelte: a 2017 decemberében megkötött együttműködési megállapodással napi szintű párbeszéd alakult ki az egyetem vezetésével, amelyben egymás tevékenységét erősíti a két szervezet. A Gál Ferenc Egyetem és jogelődje az oktatástól, a gazdasági szférán át az egészségügyi, szociális területig az élet számos területén képez szakembereket.

Dr. Polyák Zsolt, a címeket átadó dr. Kozma Gábor rektor és dr. Takács Árpád /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Takács Árpád 25 év rendvédelmi, közigazgatási vezetői gyakorlattal, ezen túlmenően pedig több éves tudományos, felsőoktatási tapasztalattal rendelkezik. Több egyetem oktatója, óraadója. Tartott előadást nemzetközi és hazai tudományos konferencián, számos publikációja jelent meg a katasztrófavédelem, iparbiztonság, védelmi igazgatás témakörében szakmai lapokban. Tavaly kezdeményezésére alakult meg a Békés Megyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsa, amelyben a tudományos kutatások koordinálását támogató alelnöki feladatokat dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora látja el.

– Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a Gál Ferenc Egyetem méltónak talált a címzetes egyetemi tanári címre. Azt gondolom, hogy ez nem csak az eddig megtett közös út elismerése, hanem kötelezettség a munka folytatására – tette hozzá a kormánymegbízott.

Dr. Polyák Zsolt volt az egyike azon szakembereknek, aki kidolgozták a Gál Ferenc Egyetem szegedi teológiai karán és szarvasi pedagógiai karán oktatott Társadalmi biztonság – prevenciós ismeretek elnevezésű kurzus anyagát.

– 2018 őszén kezdtük el oktatni Szarvason a tantárgyat – nyilatkozta hírportálunknak dr. Polyák Zsolt. Mint elmondta, a képzés az akkori főiskolát, a mai egyetemet fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Gál Ferenc Egyetem, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és Békés Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködésével valósul meg. A legfőbb célunk az volt, hogy a hallgatók olyan biztonsággal kapcsolatos ismereteket kapjanak, amelyeket a későbbi munkájukban, életükben, pályafutásukban is használni tudnak. Prevenciós, több színterű képzésről van szó, amelyben számos szervezet, a katasztrófavédelem, a mentők, a büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség egyaránt szerepet vállal.

Megyénk rendőrfőkapitánya kiemelte, az egyetem rendkívül nyitottnak bizonyult a kezdeményezésükre, illetve annak társadalmi hasznosságára. A hallgatók két féléven keresztül második évfolyamon járnak a Társadalmi biztonság – prevenciós ismeretek című, gyakorlatorientált kurzusra. Ezalatt a büntetés-végrehajtási intézetbe, a katasztrófavédelmi igazgatóságra, mentőállomásra és természetesen a rendőrségre is ellátogatnak. A visszajelzések nagyon kedvezőek, az előadások és foglalkozások gyakran túlnyúlnak az eredeti időkereteken, mert a hallgatók olyan szinten érdeklődőek a téma iránt.

A pénteki eseménnyel kapcsolatos kérdésünkre dr. Polyák Zsolt hangsúlyozta, komoly elismerésnek tartja a címet.

– Nem lehet kifejezni, hogy mekkora dolog, hogy a szellemi kör, ahol tudományos elmék dolgoznak, befogadott a soraiba – tette hozzá. – Nagyon köszönöm, hogy gondoltak rám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában