Nemzetközi Makett Kiállítás

2020.07.12. 06:59

Pezseg a csabai makettes élet: már szervezik a kiállítást

A tavalyi, negyed évszázados jubileumi után idén sem marad el a csabai makettkiállítás. A tervek szerint szeptemberben rendezik meg az eseményt, mely országosan is az egyik legelső és legnagyobb ilyen jellegű verseny, valamint kiállítás is lesz idén.

Busi Ottó

20200708_Makett klub_Csabagyöngye_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

A nagy sikerű 25. Nemzetközi Makett Kiállítás és Verseny után úgy tűnik, idén ősszel sem marad el az esemény. Sőt, mivel a veszélyhelyzet miatt az ország többi, hasonló jellegű rendezvényét lefújták, a csabai kiállítás és verseny ígérkezik a 2020-as esztendő egyik első és legnagyobb ilyen jellegű makettes összejövetelének. A szervezők már gőzerővel készülnek, a helyszín a Csabagyöngye lesz.

– Zöld utat kapott a verseny, bár a járványveszély miatt valamiféle védekezésre szükség lesz, legalábbis a mostani tervek szerint. Jelentkeztek már többek közt Horvátországból, Szlovákiából, Romániából is, így még a nemzetközi résztvevőkkel kapcsolatban is egyeztetnünk kell. Illetve lesznek csoportos rendezvények – például a díjátadó –, ahol azt kell kitalálni, hogy a megfelelő biztonságot betartva miként is jussanak az elismerésekhez és a gratulációkhoz a díjazottak – részletezte a szervezők részéről Bodó Imre, a Körös Makett Klub vezetője. Hozzátette, a tavalyihoz hasonló előadásokat, ahol egy teremben többtucatnyian is össze vannak zárva, vélhetően korlátozásokkal, csökkentett létszámmal tartják meg.Elmondása szerint az előző esztendőben bemutatott prezentációkat, élménybeszámolókat igen sokan keresték, így igény most is van rá, a biztonságos megvalósítás azonban még nem teljesen tisztázott.

Javában készülnek a látványos makettek az őszi megmérettetésre /Fotó: Bencsik Ádám/

Bodó Imre szavai szerint évről évre egyre többen látogatnak el a versenyre, tavaly nagyságrendileg 350 makettet hoztak el Békéscsabára. Idén ez a várakozások szerint körülbelül négyszáz lesz, ennek megfelelően a kiállítók és az érdeklődők is jóval nagyobb számban látogathatnak el a csabai rendezvényre. – Idén is mindenféle makettel érkeznek a kiállítók, aki eljön, az láthat például repülőket, harcjárműveket, autókat, hajókat, motorokat és különféle figurákat, de különlegességeket is: éppen a minap jelentkezett egy lehetséges kiállító, aki gyufaszálakból, – akár több ezer darabból – épít régi, magyar nevezetességeket. Ő is szeretne eljönni és kiállítani – mesélte a klubvezető.

Mint megtudtuk, az idei év kiállításának egyik aktualitása, „középpontja” a honvédség által használt helikopterek bemutatása, illetve a MIG-29-es repülők lehetnek. Ez utóbbival kapcsolatban Bodó Imre elmondta, éppen tíz esztendeje nyugdíjazta a magyar honvédség az elfogó-vadászt, ennek apropójából pedig egy külön szekcióban mutatják majd be miniatűr formában a gépeket. Mindemellett pedig előadók is színesíti a kiállítást, egyikük Peszeki Zoltán alezredes, aki több száz órát repülte a típust. – Egy másik előadást is megtartunk valamilyen formában. Van egy klubtagunk, Vanyó József, aki itt él Békéscsabán, Fényesen, ő pedig már több ezer órát repült vadászgépeken, és szeretnénk, ha ő is el tudná mesélni az élményeit az érdeklődőknek – fejtette ki a makettező.

Klubdélutánok a digitális térben

Mint kiderült, a klubtagok a karantén ideje alatt sem hagytak fel a hobbijukkal. Sőt, olyan makettek is elkészültek az elmúlt hónapok alatt, amelyekre korábban nem volt idő. Bodó Imre elárulta, a Körös Makett Klub tagjai a veszélyhelyzet alatt videócseten tartották a kapcsolatot, és a klubdélutánok is a digitális térbe költöztek. Így beszélték meg az egyes történéseket, az újabb makettek építését, és kezdték el még tavasszal tervezni a kiállítást, bízva a helyzet mielőbbi javulásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában