városüzemeltetés

2020.07.20. 07:05

Nem győzik a munkát, változtak a szabályok Vésztőn

Módosították Vésztőn a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet. Mindez azt jelenti, hogy bár egyesek elveszítenek 2 ezer forintnyi kedvezményt, ugyanennyivel kevesebbet is kell fizetniük – tehát a terhek terén lényegében semmi változás nem történik.

L. B.

Ezzel szemben mostantól azon ingatlanok előtti, környéki közterület jelentős részén is a lakóknak kell nyírniuk a füvet, ahol eddig ezt a munkát az önkormányzat, a városüzemeltetési iroda végezte.A téma a vésztői képviselő-testület nemrég tartott ülésén is felmerült. Szabó Gézáné önkormányzati képviselő aggodalmát fejezte ki, azt mondta, rendezetlenné válhat a városkép, valamint a közfoglalkoztatottak számát is firtatta.

Karakas Anikó polgármester a döntés okaként felhozta, hogy csökkent az elmúlt időszakban a kaszálás, fűnyírás kapcsán hadra fogható közfoglalkoztatottak, férfiak száma. Most nagyjából kétszáz közfoglalkoztatott van a városban, évekkel ezelőtt ennél többen voltak. Emiatt egyre kevésbé győzik a munkát, nem érnek oda bizonyos helyekre, több jelzés érkezik a peremterületekről a problémák miatt. Hogy tiszta képet lássanak, Lázár Zsolt közterület-felügyelő felmérte az ingatlanak állapotát.

Két utcát érint a változtatás Vésztőn /Illusztráció: MW/

– Vésztőn 2461 ingatlan lakott, 523 lakatlan, ezek jelentős része elhanyagolt is. Bár vannak rajtuk házak, azok szintén rossz állapotban vannak, előfordul, hogy a járdán nem lehet elmenni, annyira elburjánzott a fa, a gaz – sorolta a polgármester. Karakas Anikó hozzátette, 339 porta üres, és azok 90 százaléka elhanyagolt. Ebből 140 telek a városé, és egy évben csak egyszer, október-november környékén értek oda a közfoglalkoztatottak, szabadították meg a portákat a gaztól.

– Nekem is vannak félelmeim, hogy érkeznek majd a városkép miatt kritikák. De azt gondolom, nem csak a belvárossal kell foglalkozni, minden városrészben helyt kell állni – folytatta a városvezető, sorolva, most jelentős problémák vannak például a Sas, a Munkás, az Árpád vagy a Kálvin utcában.

Ezentúl a Békési és a Wesselényi utcában is a lakóknak kell nyírniuk a füvet a házaik előtt, ezek óriási területek. Gyulai András, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, a Wesselényi utca mindkét oldalán a sövényig, a Békési úton pedig a bicikliútig kell rendben tartaniuk a lakóknak az ingatlanoknál lévő közterületeket. A mély árkokban azonban a jövőben is ők végzik a munkát.

A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy azok az ingatlantulajdonosok, ingatlanhasználók, akik a változással érintett területen élnek és nem tudják megoldani a füves terület gondozását – mivel egyedül élnek, idősek, nincs hozzátartozójuk, aki nyírná a területet –, számíthatnak az önkormányzat, a városüzemeltetési iroda segítségére a jövőben is. De tényleg csak azok, akik támogatásra szorulnak, kényelmi szolgáltatásra nincs mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában