Galériával

2020.07.06. 20:30

Izgalmas napok után érkezett meg Köröstarcsára a „Tiszán innen...” expedíció

Megérkezett a huszonöt napon át tartó, a Körösök és a Tisza legszebb tájait érintő útjáról a „Tiszán innen...” expedíció vasárnap délután, a köröstarcsai kikötőbe. A kis csapat túrája idén egészen más volt, mint az eddigiek, a magas vízállás miatt szinte alig-alig volt lehetőségük kikötni a parton.

Papp Gábor

Jó hangulatú út volt, bár az időjárási körülmények miatt nem azt kaptuk, mint amit előzetesen vártunk – nyilatkozta hírportálunknak Gyurkó Dániel. Az expedíció frontembere elmondta, a tiszai homokpadokat a magas vízállás miatt egyáltalán nem látták.

– Az áradás ellenben bődületes mennyiségű uszadékot hozott magával, így a hajók vezetése közben nagyon oda kellett figyelni a vízben sodródó fákra, azok kerülgetésére – ecsetelte Gyurkó Dániel. – Az említett viszonyok miatt a homokpadoktól nem kellett félni, a folyóba viszont nem igazán lehetett bemenni fürdeni, mert az homokos, dudvás volt, és a hőmérséklete is elmaradt az ilyenkor szokásostól. Általában nem melegedett 18-19 foknál magasabbra. Így aztán vödörbe vettünk vizet, megvártuk, amíg leülepszik, és általában egy szivacs segítségével mostuk át magunkat. Azokon a ritka helyeken, ahol a parton köthettünk ki, letusoltunk. A Tiszán vélhetően a szélsőséges időjárás miatt kevesebb madárral találkoztunk, mint reméltük.

Mint elmondta, a Tisza-tó csodálatos környezete sok mindenért kárpótolta őket. Knyihár Mihály kis motorcsónakjával az első ott töltött napon 10, a második napon 70 kilométert jártak körbe, ahol szép drónfelvételeket, fotókat, videókat készítettek.

Itt csatlakozott hozzájuk barátjuk, a kiváló természetvédelmi szakember, Boldog Gusztáv, aki nem csak a madárvilágról adott instrukciókat, de maga is remek fényképeken örökítette meg ezeket az órákat. Vraukó András és Szilágyi Ferenc pedig Békésszentandrásnál szállt be két napra az expedícióba.

A kikötéssel kapcsolatos kérdésünkre Gyurkó Dániel elmondta, általában egy-egy bokorhoz erősítették a hajókat. Knyihár Mihály pedig kihasználva az alkalmat, horgászott, egymaga tíz harcsát fogott az út alatt.

Az időjárás persze alapvetően határozta meg a huszonöt nap többségét. A csapat háromszor hajózott borzasztó nagy esőben, de szinte mindennap kaptak az égi áldásból. A vihar sem kímélte őket, Gyurkó Dániel hajójának első ponyváját letépte a szél, ami el is süllyed a habokban. A Tisza-tóhoz való megérkezésük idején annyira szakadt, hogy bár az expedíció két hajója között alig öt méter volt, nem látták egymást.

Felüdülést jelentett, amikor barátokkal találkoztak. Tokajban, Tiszafüreden, Mályban is kellemes órákat töltöttek el. A csapat vasárnap délután érkezett meg a köröstarcsai kikötőbe, ahol a családtagok, Lipcsei Zoltán, a település polgármestere és Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke fogadta őket.

Ősszel mutathatják be a filmet

A kis csapat Major Gyula vezetésével ezúttal is filmet készít az expedícióról.

– A folyón kevesebb, a Tisza-tónál sokkal több madarat láttunk – árulta el a szakember. – Utóbbi helyszínen az Abádszalóki-, a Poroszlói- és a Sarudi-medencében készítettünk felvételeket. A folyón nehezebb napjaink voltak, a változékony időjárás miatt billegtek a hajók, nehéz volt forgatni. Rengeteget zuhogott, ami szintén nehezítette a körülményeket. Ahogy Gyurkó Dani elmondta, kikötni alig tudtunk, előfordult, hogy 20 méter mély víz volt alattunk, s persze a szúnyoginváziót sem kerültük el, de láttunk sok szép tájat, madarat, és különleges élményen vagyunk túl.

Major Gyula elárulta, hétfőn már elkezdték a felvett anyag feldolgozását. A vágásnak ősszel veselkednek neki, a film bemutatóját pedig még az idei évre tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában