2021 júniusára lehet kész

2020.07.15. 19:55

Honvédelmi Sportközpont épül Szarvason

Elhelyezték az időkapszulát és letették az alapkövet, ezzel útjára indították a Honvédelmi Sportközpont megépítését Szarvason. A szerdai eseményen megtudtuk, a település országosan negyedikként kaphatja meg a sportlövészetre, szabadidős tevékenységekre és edzésekre alkalmas építményt.

Vásári Erzsébet

20200715 Szarvas Szarvason megvalósuló Honvédelmi Sportközpont ünnepélyes alapkőletételére Babák Mihály polgármester • Dankó Béla országgyűlési képviselő dr. Simicskó István kormánybiztos Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A várhatóan 2021 júniusára megépülő Honvédelmi Sportközpont alapkövét szerdán tették le Szarvas határában. A kormány támogatásával épülő központ mintegy 800 millió forintból valósulhat meg kevesebb, mint egy év alatt.

Babák Mihály polgármester, dr. Simicskó István kormánybiztos, Dankó Béla országgyűlési képviselő /Fotók: Imre György/

Babák Mihály polgármester köszöntőjében elhangzott, településük egy ajándékot és egyben lehetőséget kap a náluk épülő sportközponttal, amit nagyra értékelnek a történelmi Magyarország közepén. Hiszen a lakosságnak mindig fontos volt a hazában, nemzetben, függetlenségben és szabadságban való gondolkodás, amelyhez véleménye szerint szükséges a honvédelmi sportok ismerete is. Ráadásul a sport az egészség javítása mellett a küzdelem filozófiáját is erősíti, emellett nagy szükség van rá a mai digitális világban felnövő fiataloknak. Hozzátette, büszke arra, hogy a sportközpontok települését érintő beruházásban országosan az első öt település között szerepelnek.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a központ telepítésével kapcsolatban egyaránt eltölti a boldogság és a büszkeség érzése. Hiszen maga is nagy sportkedvelő, és évtizedek óta aktívan vesz részt a hazai sportéletben, így minden ahhoz kötődő fejlesztésnek örül. Fontosnak tartja, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a különböző korosztályoknak a sportolásra, ami az egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik.

Meglátása szerint pedig Szarvas bővelkedik az ilyen típusú fejlesztésekben, sokan szeretik a városban a sportot és sokat tesznek a sportélet működéséért. Elmondta, büszkeség számára az is, hogy egy olyan településen valósulhat meg elsőként a megyében ez a fejlesztés, ami az ő választókerületéhez tartozik, az eddiginél még kiemelkedőbbé téve azt a sport terén. Éppen ezért bízik abban, hogy a sportközpont tovább öregbíti a település hírnevét és sokan látogatják majd örömmel, hiszen új sportágakat ismerhetnek meg benne, valamint olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek az élet minden területén segítik eligazodni az embert.

Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntőjében elmondta, mindig szívesen érkezik Szarvasra, hiszen Nyíregyházáról származik, és köztudott, hogy egykor a szarvasiak alapították szülőhelyét. Ráadásul gyönyörű városnak tartja, amely most tovább gyarapodik egy szép és hasznos építménnyel. Kiemelte, jelenleg egy országos kormányzati programot hajtanak végre, amely keretében valamennyi járásban honvédelmi sportközpontot telepítenek, melyekben a lakosság sportlövészet, technikai- és küzdősportok iránt érdeklődő tagjai is lehetőséget kapnak hobbijuk gyakorlására.

Ezentúl az említett építményeknek nagy jelentősége lesz a testi és lelki egyensúlyunk megteremtésében és megtartásában is. Végül elmondta, a program három ütemből áll, melyek közül az elsőben negyven helyszín van, Szarvas pedig Balassagyarmat, Újfehértó és Baja után a negyedik, ahol megépülhet a sportközpont.

Többfunkciós építményt kapnak a szarvasiak

A Honvédelmi Sportközpont olyan, lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős létesítményt foglal magában, ami alkalmas a sportlövészet kiszolgálásán túl a honvédelmi neveléshez kapcsolódó közösségi funkciók ellátására – derült ki az eseményen. A tervezett épület pedig a sportlövészetet teszi elérhetővé, oktatások, edzések és versenyek tartását teszi lehetővé, de ezek mellett a honvédelmi tartalékos képzés egyes feladatainak is helyszínt biztosíthat az egész járás számára.

Elsődleges terei lesznek a földszinti nagy oktató terem, az emeleti előadó és a kétszer öt lőállással rendelkező lőtér. Ez utóbbi egyik fele 25 méteres célpontokhoz is alkalmas, illetve mind a tíz lőállás használható lesz 50 méteres lövészethez. Az épület kiszolgáló terei közül a raktárak, öltözők és a fegyvertároló a földszinten, míg gépészete az emeleten lesz megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában