Magyardombegyház - galériával

2020.07.11. 16:34

A sajtfalu kecskeházában családok szórakozhattak

Magyardombegyház nevével összeforrott mára a sajtfalu elnevezés, amióta megépítették és folyamatosan fejlesztik a dél-békési kis falu sajtüzemét.

Cs. I.

Rengeteg munka és innováció van az ott élők maroknyi csapatában, élükön Dinyés Ildikó polgármesterrel, aki a Kecskeház kapunyitogató elnevezésű, szombati programjának egyik helyszínére, az üzembe maga vezette a sokadalmat.

Sokan érkeztek a környékről a családi napra. Találkoztunk battonyaiakkal, dombegyházi, mezőkovácsházi, kunágotai, orosházi családokkal is.

A falu határában egy SAJTFALU felirattal ellátott szalmabála állította irányba az érkezőket, ahol megállították az autósokat: hintóra lehetett szállni és a rendezvény helyszínéig azzal jutottak el a vendégek. Ott már főzték a kecskepörköltet, ínycsiklandozó illatok terjengtek a levegőben.

 

Reggeltől megállás nélkül szólt a nóta, miközben lehetett a kecskefarmon nézelődni. Igaz, a jószág hűsölt a tikkasztó melegben. A családok előtt kinyitották a sajtüzem kapuit, a polgármester vezette végig az érdeklődőket a gyártás helyszínein, a kecskeház udvarában pedig kóstolni is lehetett az általuk kifejlesztett, számtalan ízesítésű sajtokat és egyéb kecsketejből készített termékeket.

A kisgyermekes családok a gidákat keresték, mások a népi játszóházban találtak szórakoztató csirkepofozót, sárkányölőt, kosaras körhintát vagy egyszerű hintalovat. A battonyai kislány, Szelezsán Kincső igyekezett mindent kipróbálni.

A szintén battonyai család két kicsi lánya, Kiss Dóri és Jázmin a kecskékre volt kíváncsi. Katona Norbit, Marunák Mónika Valériát és Katona Robit a szalmapár melletti fotózkodás kötötte le pár perce ottjártunkkor.

Látva az érkező, szórakozni vágyók kígyózó sorát, Dinyés Ildikó elmesélte programjuk szándékát.

– Népszerűsíteni akarjuk a falusi értékeket, erősíteni a családi együttlétet. Erre a hely, az idő és az alkalom is kiváló. A vidéki állattartásra is ráirányítjuk a figyelmet, megőrizve a hagyományokat, emellett kézműveskedünk és a paraszti ízvilágot is visszahozzuk ide. Azt akarjuk bebizonyítani, hogy itt is van élet, látnivaló.

Valóban volt ott minden, még betyárkodás is, hiszen a polgármester asszonyt is ostorcsapások érték a lovas bemutató során, de ő remekül viselte a ,,megpróbáltatásokat,,. A Széchelyi István Lótenyésztő Egyesület hagyományőrzői fergeteges látványt kínáltak, amit lehetett fokozni, hiszen gyermek- és könnyűzenei műsorral kedveskedtek Magyardombegyházon szombat délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában