galériával

2020.06.30. 18:00

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak Orosházán

Az Orosházi Kórház ebben az évben is megrendezte a Semmelweis-napi ünnepségét a Petőfi Művelődési Központban kedden.

Cs. I.

Megrendezte az Orosházi Kórház a Semmelweis-napi ünnepségét a Petőfi Művelődési Központban kedden. Dr. Duray Gergő főigazgató ünnepi gondolatai mellett a rendhagyó, eltelt 3 hónap történéseit összegezte.

– A magyar egészségügy napja 1992 óta minden évben jeles ünnep Magyarországon. Emlékezzünk meg Semmelweis Ignácról, aki 202 éve, 1818. július 1-én született és munkásságával örökre beírta nevét nemcsak az egészségügy, hanem a világ történelmébe is. Az anyák megmentője olyan munkásságot tudhat magáénak, ami évszázadokkal később is tiszteletet parancsol, példaként áll előttünk.

Fotók: Zentai Péter

Az Orosházi Kórházban hagyomány, hogy évente két alkalommal visszatekintünk, összegezzük az elmúlt félév munkáját, sikereinket, nehézségeinket. Különös ez a mai ünnep, hiszen az elmúlt hónapok komoly próbatétel elé állítottak bennünket. A járványhelyzet csúcsán, márciusban és áprilisban egy dolog volt biztos: az állandó változás – fogalmazott, majd számvetést készített az eltelt hetekről. Felidézte, hogy a veszélyhelyzet alatt magánemberek, cégtulajdonosok fogtak össze.

Sokan támogatták az Orosházi Kórházért Alapítványt is.

– A lakosság tájékoztatására elsődlegesen a kórház közösségi oldalát használtuk. Az elmúlt 3 hónapban rengetegen informálódtak ezen a platformon, hiszen így tudtuk a leggyorsabban és a leghatékonyabban eljuttatni az információt az itt élő emberek számára. A helyi és a megyei médiumoknak is jár a köszönet a rugalmasságért, amiért rendszeresen nagy média felületet biztosítottak a kórháznak – hangsúlyozta.

Az orvosok, ápolók, beteghordók, gyógyszerészek mellett az irodákban dolgozó kollégák, a technikai munkatársak, karbantartók, kertészek, rendészek, takarítók, portások is aktívan kivették a részüket a megfeszített munkából. Mindenki fegyelmezetten, gyorsan és pontosan dolgozott, így sikerült az Operatív Törzs által előírt összes intézkedést végrehajtani. Főigazgatóként szeretném minden elismerésemet és köszönetemet kifejezni az Operatív Koronavírus Testület tagjainak, valamint a kórház összes dolgozójának az elvégzett munkáért. Önök nélkül nem sikerült volna.

Beszélt az újraindulásról, arról, hogy saját forrásból több millió forintos fejlesztést hajtottak végre a kórházi telefonközponton, a 8 fővonalat 60-ra bővítették, amely tegnap óta működik a lakosság megelégedésére. Hasonlóan fontos és halaszthatatlan volt a kórház udvarán a napokban történt útfelújítás. A mentők által is használt belső úthálózat egy része 3,5 millió forintos saját forrásból új aszfaltréteget kapott.

– A járványhelyzet enyhült, de a szakemberek véleménye szerint a veszély még nem múlt el. Az összefogásnak, a tettrekészségnek és a közös munkának is köszönhető, hogy kórházunkba nem kellett felvenni COVID-19 vírussal fertőzött beteget.

Dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos elismerésének adott hangot, hiszen a hatékony szakmai munka a védekezésben eredményre vezetett. Figyelmeztett a folytatásban a járványügyi éberségre.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arra emlékeztetett, hogy a kórház fennállásának az 52 éve alatt hasonló kihívásokra nem emlékeznek az ott dolgozók. Példásnak nevezte a különböző ágazatokban dolgozók együttműködését. Ám az első vonalban az egészségügy dolgozói álltak és bizonyították hozzáértésüket.

Dávid Zoltán polgármester a köszönet hangján szólt az ünneplőkhöz.

– Évről évre az egyik legkedvesebb esemény számomra az egészségügyi dolgozók köszöntése. Ilyenkor ugyanis az orosháziak közösségének nevében köszönetet mondhatok önöknek egész éves szolgálatukért. Elmondhatom, hogy nem csak az ünnepnapokon, hanem a szürke hétköznapokon sem feledkezünk el arról, hogy mi mindent köszönhet önöknek a város közössége.

– Az idei Semmelweis nap még nagyobb jelentőségű, hiszen a koronavírus okozta veszélyhelyzetben tapasztalhattuk meg csak igazán, hogy milyen elhivatott, felkészült, másokért tenni akaró és tudó emberek dolgoznak a helyi egészségügyi rendszerben. Eddig is meggyőződésem volt, hogy az egészségügyben mérhetetlenül fontos az eszközpark, de még annál is fontosabb az ember. Akár a szakellátást, akár az alapellátást tekintve kimondhatom: önök példaértékűen helytálltak egy új, mindenki számára bizonytalan, megterhelő időszakban. Számíthattunk önökre, jó kezekben voltunk és vagyunk és ezt hálásan köszönöm – fogalmazott a városvezető.

Konecsni György alezredes, kórházparancsnok Orosházára érkezésének első élményeit sorolta: ismeretlen helyen és emberek között azt fogalmazta meg, munkája során nem szeretné látni Orosházát a Covid-térképen. Ez is adott számára szakmai motivációt és ahogy Semmelweis Ignác munkásságával párhuzamot vont, kiemelte az akkori és a mostani helyzetben is innovatív gondolkodással gyógyítók példás munkáját.

Az ünnepségen 21 dolgozó vett át jubileumi jutalmat és ekkor köszöntötték a végzett hallgatókat is, akik ünnepélyes esküt tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában