beruházás

2020.06.15. 13:54

Alakul a Béke sétány Sarkadon

Zajlanak az önkormányzati beruházások Sarkadon: megújul a Béke sétány, bővítik és fejlesztik a tálalókonyhát a Gyulai úti általános iskolánál. Hamarosan újabb fejlesztések rajtolnak, illetve állami beruházásként a Gyulai és Anti út kereszteződésében körforgalom, a Kossuth utcai általános iskolához városi tornacsarnok, az Anti úton tanuszoda épül.

Licska Balázs

Megújul Sarkadon a sétálóutcának tekinthető, eddig leromlott állapotban lévő Béke sétány /Fotó: Sarkad város/Fazekas László/

Jól halad a Gyulai úti általános iskolánál a tálalókonyha és az ebédlő teljes felújítása, valamint bővítése – ismertette dr. Mokán István polgármester. Az étterem a meglévő épületrészben kap majd helyet, a melegítő-tálaló konyha helyiségei, valamint a szociális és kiegészítő helyiségek pedig a bővítményben lelnek otthonra. Az átalakítás és bővítés eredményeként az épület több mint 200 négyzetméteres lesz.

Zajlanak a munkálatok a sétálóutcának tekinthető, eddig leromlott állapotban lévő Béke sétányon is. A sétány eddigi egyenes nyomvonala a belvárosi református templom melletti első épülettömb környezetében módosul. A gyógyszertárnál és az orvosi rendelőnél található csomópontokban tereket alakítanak ki. Megújul a térköves burkolat, a vízelvezető rendszer, cserélik a padokat, a kukákat és a biciklitárolókat is. A városvezető jelezte, folyamatban van a közbeszerzési eljárás több projekt esetében is, és ha azok eredményesen zárulnak, további beruházások rajtolhatnak.

Megújul Sarkadon a sétálóutcának tekinthető, eddig leromlott állapotban lévő Béke sétány /Fotó: Sarkad város/Fazekas László/

Környezettudatos közösségi térré válhat a Táncsics tér – filagóriával, játszótérrel, sportparkkal, futballpályával, futópályával, parkolókkal, padokkal, térfigyelő kamerákkal –, továbbá megújulhat a március 15-ei városi rendezvényeknek is otthont adó Kossuth-kert. A piac fejlesztése ugyancsak folytatódhat, az elkészült csarnok mellé egy kétszintes kiszolgálóépület épül irodákkal, hűtőházzal és mellékhelyiségekkel, parkolókkal, megújulnak az elárusítóasztalok is.

Hamarosan indulhat a közbeszerzési eljárás további beruházások esetében. Egy magyar–román határon átnyúló program keretében bicikliút épülhet az Anti út folytatásában, a cipzárgyártól az ökörörményi szabadstrand irányába, valamint az Éden-tavak körül is. Az elképzelések szerint a Hargita sétány egy részén, ahol eddig nem aszfaltoztak, vegyes forgalmú út épülne az autósok és biciklisek számára, illetve biztonságossá válna a kerékpáros közlekedés a Bihar utcában.

Emellett energetikai korszerűsítésen esne át a Kossuth utcai óvoda, valamint egy gazdaságfejlesztést célzó projekttel fejlesztenék a városgazdálkodási iroda Sarkadkeresztúri úti telephelyét: többek között csarnok épülne, rendbe tennék az utakat és a parkolókat. Egy sikeres belügyminisztériumi pályázat eredményeként új aszfaltszőnyeget kap a Zsarói utca közel egy kilométeres útszakasza a Sirály és a Kastély utcák között.

Tanuszoda és tornacsarnok épül

Az elmúlt hónapokban újra lendületet vettek a sarkadi beruházások, azokat a lecsengő koronavírus-járvány sem tudta megtörni – hangsúlyozta dr. Mokán István polgármester. A városvezető kiemelte, Sarkad érdekérvényesítő képességének köszönhetően 367 millió forintból a Gyulai és Anti út kereszteződésében körforgalom épül, amelynek középére vállalkozói és civil felajánlásokból, valamint önkormányzati forrásból egy díszkivilágítással ellátott szökőkutat álmodtak meg.

Állami beruházásként tanuszoda épül az Anti úton. Érvényes és eredményes volt a közbeszerzési eljárás, így, ha a kormány biztosítja a szükséges forrást, heteken belül indulhat a beruházás. A létesítmény jövő karácsonyra készülhet el. A Kossuth utcai általános iskola komplex fejlesztése, a tornacsarnok építése esetében is hasonló a helyzet. A Gyulai Tankerületi Központ érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le, és ha a kormány rábólint, ez a fejlesztés is rajtolhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában