Békés megye

2020.05.21. 13:59

Vírusölőt nem adnak, de bő a fagyikínálat

A fagyizók forgalma ugyan az elmúlt évekhez képest lassan indult be idén a koronavírus miatt, azonban a jó idő beköszöntével és a korlátozások feloldásával egyre többen keresik a hűsítő finomságokat – tudtuk meg az üzemeltetőktől.

Vásári Erzsébet

A gyulai Kézműves cukrászdában is ügyelnek az óvintézkedések betartására /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Balogh László, a gyulai Kézműves Kft. tulajdonosa elmondta, cukrászdájuk fagylaltárusítás terén szerencsés helyzetben van koronavírus idején, hiszen ki tudják szolgálni ablakon keresztül a vásárlókat. Munkatársaik emellett betartják a szükséges óvintézkedéseket, maszkot és kesztyűt is viselnek, valamint a kézfertőtlenítés folyamatos a részükről. Vásárlóiktól az óvintézkedésekkel kapcsolatban annyit várnak el, hogy sorban állás közben tartsák egymástól a szükséges másfél-két méteres távolságot, illetve ha valaki mégis bemenne a kiszolgáló-helyiségükbe – például süteményért – az takarja el maszkkal az arcát.

Hozzátette, vendéglátóhelyként rájuk nem vonatkozik az életkorbeli idősáv betartatása, és bár eddig csak teraszukon foglalhattak helyet vendégeik, hétfőtől már zárt terükbe is beülhetnek.

A fagylaltra visszatérve elmondta, abból kínálatuk az idei árusítás kezdetétől a megszokott volt – pultjukban helyet kaptak a hagyományos ízek és különlegességek is – csupán mennyiségben gyártottak kevesebbet, amit a forgalommal arányosan fokozatosan növelnek. Vendégszámukról pedig kifejtette, már most elmondható, hogy ebben az évben nem fognak rekordokat dönteni, de bíznak abban, hogy az élet beindulásával, a fürdő újranyitásával és a turizmus fellendülésével némileg utolérhetik magukat még ebben a szezonban.

A gyulai Kézműves cukrászdában is ügyelnek az óvintézkedések betartására /Fotó: Lehoczky Péter/

Asztalos Nóra, a békéscsabai Hóvirág fagylaltbár tulajdonosa úgy véli, fagyizás terén még mindig az időjárás a legnagyobb tényező, így ahogy a korábbi években, úgy idén is a napsütéses, meleg napok hozták meg számukra a forgalmat. A koronavírus miatt bevételük azonban még korántsem közelíti meg előző szezonjaikat.

Az óvintézkedések betartásával kapcsolatban elmondta, a kezdetektől fogva örömmel tapasztalják, hogy vásárlóik betartják a rendeletekben foglaltakat, egyesével, vagy csak az azonos háztartásban élők mennek be egyszerre üzletükbe. Ezen kérésüket bejáratukhoz is kifüggesztették, amihez könnyen hozzászoktak a vevők, emellett rendkívül nagy türelmet és kedvességet gyakoroltak mind egymás, mind pedig a kiszolgálók felé. Utóbbiak munkájuk során végig maszkot és kesztyűt hordanak, emellett az egészség megóvása érdekében külön személy kezeli náluk a pénzt és az élelmiszert, továbbá a kézfertőtlenítőt is folyamatosan biztosítják.

A kínálatról kifejtette, hagyományaikhoz híven idén is hoztak be újdonságokat, azonban tartózkodtak az olyan dolgoktól, mint például a „vírusölőnek” nevezett fagylalt, amit egyre több helyen vélt felfedezni az utóbbi hetekben. Az ízélmények átadásában ők inkább arra törekedtek, hogy a fagyizás maradjon meg annak az örömteli eseménynek egy-egy ember vagy család részére, amihez hozzászoktak, és amire minden szezonban vágynak.

Egyre nő a forgalom Szarvason

Urbán Ildikó, a szarvasi Ildikó Cukrászda tulajdonosa elmondta, ahogy az egész vendéglátást, úgy a fagyizók forgalmát is jelentősen befolyásolta a koronavírus. Ennek ellenére azt tapasztalta az elmúlt hetekben, hogy azok a vásárlóik, akik a korábbi években számítottak rájuk és termékeikre, most ugyanúgy keresték őket. Kiszolgálásuk érdekében a szokások szerint indította be 2020-ban is fagylaltárusító szolgáltatását, természetesen a szükséges óvintézkedések betartásával.

Forgalmukat eleinte a kiszállítás tartotta fenn, a jó idő beköszöntével azonban a személyes vásárlás is beindult, így egyre többen fogyasztják el fagylaltjukat teraszukon vagy séta közben. Termékkínálatukon nem változtattak, házi specialitásuk és a hagyományos ízek ugyanúgy megtalálhatóak pultjukban, újdonságokkal viszont nem készültek idén. Az áraik sem nőttek kirívóan, csupán annyit emeltek, amennyit a koronavírustól függetlenül is szükséges lett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában