Békéscsaba

2020.05.22. 13:59

Kastélyokat köt majd össze a kerékpárút

Kastélyokat, látványosságokat, értékeket köt majd össze a Wenckheim-kerékpárút Békéscsabán és környékén, aminek építése ugyan ténylegesen még nem kezdődött el, a weboldala és az okostelefonos applikációja már elkészült.

Licska Balázs

 A turizmust is fellendítheti a több mint kétmilliárd forintos projekt

Fotó: AS

Szarvas Péter polgármester elmondta, a Modern Városok Program keretében valósul meg a Wenckheim-turista- és kerékpárút, amelynek engedélyes, illetve kiviteli tervei valamennyi szakaszra vonatkozóan elkészültek. A kivitelezés pár hónapon belül rajtolhat bizonyos szakaszok esetében, és további közbeszerzések is folyamatban vannak. A több mint 2 milliárd forintos beruházás idén és jövőre valósulhat meg.

A városvezető ismertette: a kerékpárút nyomvonala a turisztikai szempontból jelentős, a Wenckheim-családhoz köthető kulturális és építészeti örökségeket köti össze. Azaz érinti a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai rezidenciát, valamint a gyulai Almásy-kastélyt, de egy kis kitérővel a dobozi Wenckheim-kripta is megközelíthető. Az útvonal mentén számos további, a térséget gazdagító kulturális emlék, természeti és egyedi táji érték is megcsodálható lesz.

Illusztráció: MW

Új kerékpárút épül a projekt keretében a Kígyósi úton és a Kerekegyházi úton, a Póstelek és Gerla közötti erdei úton, valamint a Ligeti soron. Emellett meglévő bicikliutakat is korszerűsítenek: a Kétegyházi úton, a Temető soron, a Bartók Béla úton, a Dobozi úton, a gerlai bekötőúton, a pósteleki úton, valamint az Élővíz-csatorna melletti, négy kilométeres – mondhatni – folyosón.

A Wenckheim-kerékpárút vonalán több komplex és egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki, valamint számos információs táblát helyeznek ki. Szarvas Péter polgármester kiemelte, a létesítmény nyomvonalán jelentős turisztikai attrakciók helyezkednek el.

A jaminai bányatavaknál madárlest terveznek. Békéscsaba belvárosában ott a kulturális központ, a múzeum, a Munkácsy Emlékház, aminek udvarán lenne pumpapont és biciklikölcsönző is. A Széchenyi ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpont szintén kínál kerékpár-kölcsönzési lehetőséget. Gerlán ugyancsak megcsodálható a kastély, a Wenckheim Károly téren a komplex pihenőhely mellett tanösvény létesülhet. Pósteleken a kastélyrom előtt kronoszkópot telepítenek, amely megmutatná, hogy a rezidencia milyen volt teljes fényében, valamint a sportolni vágyók részére kerékpáros dirt pálya épülhet. Gyulán a vár és a kastély tekinthető meg.

– A Wenckheim-bicikliút kastélyokat fog összekötni, amelyeket így be lehet járni, tehát turisztikai szempontból fontos a beruházás. De nekünk, békéscsabaiaknak, közép-békésieknek is lényeges fejlesztésről van szó, mivel sokan kerékpározunk, és nemcsak a munka miatt, hanem kikapcsolódásból, feltöltődésből is. A Wenckheim-bicikliút – a megújuló és megépülő szakaszok révén – ezeket a kereteket is kitágítja – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

– Jó lehetőséget ad a beruházás a kerékpáros turizmus fellendítésére is. Sokféle szabadidősport van, a biciklizés szinte mindenki számára elérhetőnek, egyszerűnek, kevésbé eszközigényesnek mondható, szerintem van benne perspektíva – folytatta. Példaként felhozta a Velencei-tavat, amit szintén körbe lehet járni, tekerni, több helyen van lehetőség bicikliket kölcsönözni. Hangsúlyozta: dolgoznak azon is, hogy Békéscsaba és Gyula kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé váljon.

A turizmust is fellendítheti a több mint kétmilliárd forintos projekt

Weboldal és applikáció is készült

A Wenckheim-kerékpárút weboldala és okostelefonra letölthető applikációja már elkészült.

A programot készítő vésztői cég képviseletében Berke Loránd elmondta, az alkalmazás többek között navigál; a leendő tábláknál elhelyezett QR-kódok beolvasása után felolvassa a tudnivalókat magyar és angol nyelven; térképen mutatja, hol vannak azok a helyek, ahol fel lehet pumpálni a bringát.

Szarvas Péter polgármester is elmondta, a weboldal és a mobilapplikáció jelenleg tesztüzemben működik, mindkettő a Wenckheim-kerékpárút átadását követően válik élessé. Emellett a múzeum gondozásában Múltidéző Wenckheim-kastély-túra címmel 500 példányban készült könyv a Wenckheim-családról és a projektről, amelyet hamarosan bemutatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában