Békés megye

2020.04.30. 08:42

Méhek napját népszerűsítik a méhészek

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1994. április 30-án tartotta meg az első méhek napja rendezvényt, aminek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a méhekre, azok védelmére és a természetben betöltött szerepükre. Azóta ez jeles napként ismert.

Cs. I.

Magyarországon mintegy 20 ezer méhész munkálkodik egymillió méhcsaládot gondozva. Egy méhcsaládban nyáron körülbelül 50 ezer dolgozó serénykedik. Egy méh pedig napi mintegy 5-7 ezer virágot látogat meg. A méz azonban csak a méhecskék mellékes ajándéka. A jelentősebb: maga az életünk.

A beporzásnak köszönhetően kezdenek el fejlődni a gyümölcsök. A gyümölcsök eltűnésével vitamin- és tápanyagforrásoktól esnénk el.

A világ mezőgazdaságának hetven százaléka a méhektől függ, de a virágos növények fő beporzói is a méhek. A beporzás mellett pedig hasznosítjuk a mézet, a virágport,a méhviaszt, a méhpempőt, és még a propoliszt is. A méhek kommunikációja egy különös jelrendszer, mely táncmozdulatok sorából áll.

Fotók: BMH

Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, akkor az emberiség mindössze négy évvel éli túl őket. Egyetlen méreggel permetezett virág miatt elhulló méh után napi több ezer beporozatlan virág marad hátra. Tegyünk közösen azért, hogy legyen a méheknek is holnap! – olvasható a felhívás az orosházi körzeti méhészek civil egyesületének a közösségi oldalán, ahol méhészek kampányolnak a természetbarát szemlélet mellett.

Az egyesület 56 tagja és hozzátartozóik mindennapi életében fontos szerepe van a méheknek. Segítik, támogatják az emberiségért tett munkájukat. Ezt a tudást örökítik apáról fiúra/lányra.

Rajki József és fia, Márk munka közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában