fafaragás

2020.03.10. 11:14

Egyes míves tárgyakat akár fél évig is készít a gyomaendrődi mester

Kézzel farag dió- vagy éppen körtefából barokk stílusú bútorokat a gyomaendrődi Pataki Elek. Az egyedi megmunkálásnak, melyet autodidakta módon sajátított el, köszönhetően többek között készített már míves tükörkeretet, lovagi széket, székelykaput, de faragott már könyvet is.

Balázs Anett

Bár asztalos a tanult szakmája, mintegy tíz éve már, hogy csak hobbi­szinten foglalkozik a fával a gyomaendrődi Patak Elek. Első kézzel faragott munkája 20 éve készült. Fia és ismerősei unszolására azonban most elővette az eddig csak műhelyben rejtegetett alkotásokat, amelyek sokak számára tetszetősnek bizonyultak.

Pataki Elek egy asztal lábát faragja éppen, nagyon precízen, ügyelve a részletekre /A szerző felvétele/

Egy korábbi munkahelyén, ahol régi bútorok felújításával foglalkoztak, tetszett meg Pataki Eleknek a kézzel faragott minta. Első ilyen jellegű munkája egy éjjeliszekrény volt, amelyre levélmintát tervezett, ám mivel senki nem vállalta el annak kifaragását, így maga látott hozzá a feladathoz.

– Kölcsönkértem három barkácsvésőt és azokkal „gyötörtem” ki a mintát. Az túlzás, hogy nagyon jól sikerült, de nem szegte kedvem a további próbálkozástól. Sőt, az évek alatt folyamatosan tökéletesítettem a technikámat. Számomra a reneszánsz és a barokk kori, dúsan faragott díszítések a legtetszetősebbek, ezért ilyen mintákat próbálok munkáimon megjeleníteni. Ezek a régi, faragott darabok nagyon tartósak, bizony van olyan, amely már 4–500 éves is lehet – fogalmazott Pataki Elek. Hozzátette, a hársfa a legjobb alap a faragáshoz, de szívesen alkalmaz tölgy-, dió-, körte- vagy bármilyen gyümölcsfát.

Elárulta, készített már lovagi széket, míves tükörkeretet, nyitott könyvet, hasábjain vésett idézettel, székelykaput, de dekorációs munkái is vannak. Fából faragott képein sárkányok, szarvasok is láthatók, míg első szobra egy baglyot jelenít meg, nagyon aprólékosan kidolgozva a madár tollazatát, különleges szemformáját. Van olyan darab, amelyet fél éven át készített, mivel csak munka után, szabadidejében, s van hogy csupán napi egy-két órát tud a műhelyben tölteni.

Pataki Elek azt mondja, bár van, hogy megcsúszik a véső, de nagyon elrontani nem lehet a faragásokat, hiszen kreatívan áll hozzá, menet közben is tud alakítani a mintákon.

Nincs két egyforma darab a szerszámoskészletében

Pataki Elek elmondta, mintegy félszáz darab, különböző méretű vésővel dolgozik, melyeket egy székely szerszámkovács készített számára, akinek a felnyelezett eszközök elkészítése volt az utolsó munkája. A legnagyobb méretű faragását még sajnos nem volt módja befejezni. A 2 méter széles, 90 centiméter magas székelykaput tölgyfából kezdte kifaragni, tetővel, galambdúccal teljessé téve szeretné megalkotni. Reményei szerint ezen a nyáron lesz majd ideje befejezni. Következő lépésként pedig olyan bútorokat készítene, amelyeket a tervek szerint emberi alakot ábrázoló faragásokkal díszítene. Hozzátette, nem tartja magát fafaragónak, hiszen minden fogást szaklapokból, külföldi videókból sajátított el, de nagyon szereti a tevékenységet, amely bár óriási türelmet igényel, de mégis megnyugtatja, kikapcsolódást nyújt számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában