hímző-szakkör

2020.02.02. 07:03

Fontos a battonyai szakkör számára a népi motívumok használata

Aranyszál hímző-szakkör működik péntekenként a könyvtárban.

Cs. I.

Többek között az alkotás öröme tartja össze a csoportot /Fotó: BMH/

Dr. Palkó­ Lajosné intézményvezető elmondta, az elmúlt esztendőben a megyei népművészeti egyesület által, a Használható hagyományok átadása – népi kézművestudás című projekt keretében tudtak hímző szakkört indítani.

Többek között az alkotás öröme tartja össze a csoportot /Fotó: BMH/

– Megtanultuk a szerb kartonalapú aranyhímzést. S innen jött az elnevezésünk is. Ezen kívül megismerkedtünk a dél-alföldi gyapjúhímzéssel, a békés megyei hímzésekkel, a szerb vászonra hímzett fehér, arany- és a gyetvai hímzéssel. Jelenleg a Csoóri Sándor Alapon nyert pályázat támogatásával, új tagok jelentkezésével folytatjuk e népi kézműves-foglalatosság nemes feladatát. Célunk a kreatív ipar megteremtése, a népi motívumok újszerű felhasználása korunk használati tárgyain. Nagyszerű időtöltés, kellemes társaság és az alkotás öröme tartja össze a csoportot. A kézimunkázásnak vannak hagyományai településünkön, hiszen a 1970-es években több szakkör működött – fogalmazott az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában