Békés megye

2020.01.15. 13:50

A gyerekek kiváltságnak tekintik, ha beszállhatnak az otthoni teendőkbe

Minden család életében elérkezik az az időszak, amikor a gyermekek elkezdenek ismerkedni a házimunkával. Saját környezetük rendben tartásának megtanulása azonban nem csupán a szüleiknek való segítséget jelentheti, hiszen sokat adhat számukra később, a felnőtté válás küszöbén is.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre Gyorgy

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő elmondta, már egészen óvodás-, sőt kiscsoportos kortól ajánlott szocializálni a gyermekeket arra, hogy összeszedjék maguk után a játékokat. Ennek ráadásul párhuzamosan kell együtt működnie az önellátás elkezdésével, amikor az önálló öltözködést, étkezést, illetve eszközhasználatot tanulják a gyerekek. Ezt követően a szülő maga dönti el, hogy mikor vonja be utódját a házimunkába. Utóbbinál a lényeg csupán az, hogy a tevékenység közös legyen, játékos formában történjen, végül pedig a jutalmazás se maradjon el. Mindez lehet egy közös főzés, teregetés vagy portörlés is.

Már az óvodákban is megismerkedhetnek a gyerekek a házimunkával /Fotó: Imre György/

A klinikai szakpszichológus hozzátette, a kislányok természetes módon hamarabb sajátítják el az édesanyjuk által nyújtott mintát, melynek hatására általában maguktól kezdenek neki az otthoni feladatoknak, a fiúk pedig sokkal inkább az édesapjukkal azonosulnak. Kiemelte, iskoláskorban viszont már egyértelműnek kell lennie például annak, hogy a gyermek rendet tart a saját szobájában, illetve besegít a ház körüli teendőkben. Ilyenkor bekapcsolódhat már a kertben zajló munkálatokba, akár a fűnyírásba is, ami a természettel való ismerkedésre is remek lehetőség.

Kozma Zoltán elmondta, a gyerekek a házimunkát legtöbbször nem feladatvégzésként élik meg, hanem egy olyan szerep betöltésének, ami a „nagyok” kiváltsága. Éppen ezért motiválni is jól lehet vele őket, illetve gazdagítani általa tevékenységi köreiket. Amennyiben viszont a szülők kímélni akarják őket, és mindent megcsinálnak helyettük, úgy később nehezebben válnak önellátóvá, ami miatt problémává válhat számukra egy kollégiumba vagy albérletbe való beilleszkedés a későbbiekben.

Királyné Egri Mónika, a békéscsabai Szigligeti Utcai és Kazinczy Lakótelepi Óvoda vezetője elmondta, mindkét intézményükben a nevelési terv részét képezi a munka jellegű tevékenység. Ennek keretében az ebédeltetések alkalmával napost neveznek ki a csoportokban, akinek feladata a tányérok, poharak és evőeszközök összegyűjtése az étkezés után. Ezentúl az óvodásoknak természetesen a rendrakásban is részt kell venniük.

Minden termükben helyet kapnak a különböző játéktémák szerinti berendezések, például a mai kor szerint felszerelt babakonyha. Itt az otthon tapasztalt munkafolyamatokat eljátszhatják, de megtanulhatnak teríteni, az evőeszközöket elhelyezni, illetve azt is, hogy evés, ivás után el kell mosogatniuk, illetve helyre pakolniuk maguk után a tányérokat, poharakat. Hozzátette, tapasztalataik szerint a fent említett tevékenységeket a gyerekek egyfajta jutalmazásként élik meg, ami alatt felelősséget érezhetnek társaikért és egyfajta irányító szerepet tölthetnek be.

Sok gyerek náluk találkozik először a kertészkedéssel

Királyné Egri Mónika elmondta, a Szigligeti intézményükben kiskerteket is létesíthettek, ahol a növények gondozásával is megismerkedhetnek óvodásaik. Mivel jellemzően lakótelepi gyerekek tartoznak a körzetükhöz, így közülük sokan kerti foglalkozásaik során ismerkednek meg először például olyan munkaeszközökkel, mint a kis kapa vagy a gereblye. Magaságyásaikba szezon szerint ültetnek paradicsomot és paprikát azért, hogy a gyerekek követhessék a zöldségnövények fejlődését, illetve termésének beérését, hogy ne csak fogyasztható állapotukban, a piacon lássák először azokat. Továbbá virágokat és fűszernövényeket is gondoznak, és egy kertészmérnök is ellátogat hozzájuk évi több alkalommal, hogy bemutassa nekik többek közt a metszés technikáját.

Végül elmondta, óvodai életük részét képezi a kisállatok gondozása is, ennek megfelelően tartanak afrikai csigát, gekkót és halakat is, melyek a velük párosuló feladatokkal együtt vándorolnak hétről hétre a csoportszobák között. Őszi kavalkádjukban pedig egy kisállat-bemutatót is szerveztek, ahol a gyerekek bepillantást nyerhettek például a kecskék és a malacok gondozásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában