Békéscsaba

2019.12.10. 06:55

Ingyenes képzéssel is támogatja a vállalkozókat a NAV

Lassan ötödik éve vezeti a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságát dr. Kovács Tamás. Az eltelt időszakról, a hivatal életében bekövetkezett változásokról beszélgettünk a megyei elnökkel.

Busi Ottó

Fotó: LP6DMK2

– Az elmúlt éveket hogyan értékeli? Milyen változások történtek?

– Az adórendszer, az adószabályok és a gyakorlat is jelentősen átalakult. Lényeges, hogy aki vállalkozásba fog, az az alapokkal tisztában legyen. A kezdő vállalkozások vezetői ingyenesen olyan alapképzést kaphatnak, amivel megértik a könyvelőjük kéréseit. Az adózásnak vannak adóigazgatási, büntetőjogi vonatkozásai, de elsősorban kulturális kérdés. Adóbevételekből vannak bölcsődék, iskolák, óvodák, kórházak… Az állam az utóbbi években szolgáltató jellegűvé alakult át. Gondoljunk csak az elektronikus személyijövedelemadó-bevallás bevezetésére. A munkavállalók, vállalkozók egyre szélesebb körében készít a hivatal bevallástervezetet, és kidolgozás alatt van az elektronikus áfabevallás tervezetének elkészítése is. Ha csak felsorolásszerűen említjük, az utóbbi években bevezetésre került az előbb említett mentorálás, a támogató eljárás, csökkentek a munkaterhek, a szociális hozzájárulási adó, a társasági adó, a személyi jövedelemadó, egyes termékcsoportoknál az áfakulcs, bevezetésre kerültek egyszerűbb adózási formák (kiva, kata), és nem utolsósorban észszerűen rövid időre csökkent az ellenőrzések időtartama.

Dr. Kovács Tamás: az eljárások során több tízezer munkavállaló járulékait sikerült rendezni /Fotó: Lehoczky Péter/

– Ellenőrzések – ez az, amitől legjobban tartanak az adózók. Mi változott?

– Ma már van lehetőség korábban nem is létezett, támogató jellegű eljárásokra. A támogató eljárás és jogkövetési vizsgálatnak a célja nem a szankcionálás, hanem az, hogy az adózó kijavítsa a téves vagy hibás gyakorlatát. Az utóbbi időben sokkal céltudatosabb kockázatelemzést, adatgyűjtést követően rendelünk el adóellenőrzést. A hivatal bárkit, bármikor ellenőrizhet, ezen nem kell megsértődni, én sem sértődöm meg, ha megállít a rendőr és igazoltat vagy szondáztat, ez a dolga. Vannak persze olyanok is, akik szándékosan kerülik el az adóbefizetést. Itt lép be a büntetőjog.

– Ez hogyan működik?

– Az adóhivatal adóigazgatási és bűnügyi szervei külön szervezeti egységekben működnek. Amennyiben azt látjuk, hogy valaki tudatosan kerüli az adókat, járulékokat, akkor élünk a bűnügyi eszközökkel. Ma már olyan informatikai eszközökkel dolgozunk, melyekkel könnyebben kiszűrhetőek a csalárd adózók. Fokozottan figyelünk arra is, hogy a munkáltatók eleget tegyenek járulékfizetési kötelezettségeiknek. A foglalkoztatottakat figyelő rendszer kapcsán indított eljárásokban több tízezer munkavállaló járulékait sikerült rendezni. Ezeknek az embereknek valószínűleg nyugdíja sem lett volna később.

– Új fogalomként egyre többet hallani a gazdaságfehérítésről. Erről mi a véleménye?

– A klasszikus közgazdaságtan nem nagyon tudott a gazdaságfehérítés fogalmával mit kezdeni. Alacsonyabbak az adókulcsok, több a szolgáltató jellegű eljárás, kevesebb az ellenőrzés, több a fizetési kedvezmény. Ennek ellenére évről évre több az adóbevétel. Ez csak úgy lehetséges, hogy többen fizetik be önként adójukat, javult az adómorál. A hivatal feladata az egyensúly megteremtése, azaz szolgáltató alapjelleggel működő, de szükség esetén hatósági eszközzel is hatékonyan élni tudó szervezetként kell működni.

A digitális világ nagyobb felelősség: alkalmazkodni kell az új helyzethez

Dr. Kovács Tamás szerint az innovációnak, az új módszereknek hatalmas szerepe van a 21. században, a digitalizáció pedig nem lehet öncélú. A fő cél az, hogy az embereknek egyszerűbb, gördülékenyebb legyen az élete. Elmondása alapján erről szólnak az elektronikus bevallások és az elektronikus ügyintézés. Megjegyezte, ezek bevezetése kezdetben többletterhet jelent: meg kell tanulni az új módszereket, alkalmazkodni kell az új helyzethez mind a hivatalnak, mind pedig az adózóknak.

– A digitális térben végzett cselekedeteink ellenőrizhetőek, megváltoztathatatlanok és számonkérhetőek, ezért nagyon fontos például az online számla bevezetése. A digitális térben egyre kevesebb lehetősége van a csalárd vállalkozásoknak, hogy akadályozzák a hivatalok munkáját, ugyanakkor, ha alkalmazkodunk, akkor egyre egyszerűbb lesz az életünk. Ki gondolta volna például évekkel ezelőtt, hogy ma már a telefonunkról is jóvá tudjuk majd hagyni az adóbevallásunkat – részletezte a NAV megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában